Féltonnás kalács, méteres csokitojás - Édes rekordok

Ungvár - Közel fél tonnát nyom az a kalács, amelyet hét pék sütött a hétvégi ortodox húsvétra készülve a kelet-ukrajnai Szinyelnyikove városban.

MTI

A hatalmas húsvéti kalács elkészítéséhez 170 kg lisztet, 75 kg cukrot, 25 kg mazsolát, 20 kg margarint, 8,5 kg élesztőt, 1,7 kg sót, 60 liter tejet, 750 darab tojást, két kilogramm díszítő szóróanyagot és fél kilónyi vaníliát használtak fel. 

A péksütemény 450 kilogrammot, magassága 190 centiméter, a kerülete két méter.

A jelentés szerint a húsvéti óriáskalácsot a helyi Szent Miklós székesegyházba szállították, ahol megszentelték. A maga kategóriájában legnagyobbnak számító péksüteményt hivatalosan is bejegyezték az Ukrán Rekordok Könyvébe.

Ungváron Valentin Stefanyo ismert helyi cukrász fekete és fehér csokoládéból öntött hatalmas hímes tojást az ortodox húsvétra. Az egy méter magas és 30 kilogrammot nyomó, üres belsejű édességet két részből ragasztotta össze. 

A mester két napon át dolgozott a csokoládétojás elkészítésén, amelyet az érdeklődők az egyik nagy ungvári bevásárlóközpontban tekinthettek meg. 

A cukrászkészítményt időközben megvásárolta a kijevi Ukrán Ház rendezvényközpont az ortodox húsvét alkalmából megnyíló országos hímes tojás kiállítás számára.

(Illusztráció: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!