Festőt ünnepeltek a geológusok

Balatonszőlős - Máté Ernő szőlőjében találkoztak szombaton azok a geológusok, akik részt vettek a Balaton-felvidéken az uránkutatásban.

Varga Ibolya

Máté Ernő a geológusok mellett meghívta Krieg Ferenc festőművészt, aki akkoriban a térképeiket rajzolta. 

A művész Zalaegerszegen szüketett 1921. május 25-én, nyolcvannyolcadik születésnapját ünnepelte. A hajdani munkatársak ebből az alkalomból köszöntötték fel. 

A művész az 1950-es években a Balaton-felvidéken dolgozott a geológusokkal, és 1969-től négy évig ugyancsak velük tartott rajzolóként egy mongóliai expedíción. 


A régi munkatársak köszöntötték a nyolcvannyolcadik születésnapját ünneplő festőművészt, aki magát térképalkotónak is tartja
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


A munkatársai nagyon szerették sajátos humorát, melyet máig megtartott, a közelében folyton kacagnak az emberek. A kutatást 1956-ban és 1957-ben irányító Lengyel Sándor és az azt követő években vezető Szabó Imre mára már aranydiplomás geológus, azaz több mint ötven évvel ezelőtt vették át a diplomájukat. 

Az intézetük a mai balatonfüredi zeneiskola épületében volt. A régi munkatársak közül még Ság László, Szilágyi Árpád, Komáromi Lajos tudott eljönni.

Krieg Ferenc köszöntésére több balatonfüredi tanítványa is eljött. A festő ma már ritkán utazik és térképeket sem rajzol. Ugyanakkor egyik fő témáját, Mongóliát a geológiának köszönheti. 

Ugyancsak nagyon kedvelte Velencét, mely szintén megihlette, uralta alkotásainak egy korszakát. Párizsban is járt és festett. Manapság már legtöbbször tájképeket fest. Büszke arra, hogy részt vehetett a Balatonfelvidék geológiai kutatásában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!