Frontvonal - Elhárítani az életveszélyt

Veszprém - Az egészségügyi ellátás frontvonala, ahol napi huszonnégy órában, azonos készültség mellett várják a betegeket. Paraszolvencia nincs, ellenben stressz akad bőven. A kórház sürgősségi osztálya.

Martinovics Tibor

Magyarországon viszonylag friss szakmának számít a sürgősségi ellátás, csak pár éve vált önálló szakterületté. Ide érkeznek a súlyos állapotban, közvetlen életveszélyben lévők és azok, akik félreértve az ellátást, ilyen-olyan problémájukat azonnal szeretnék kezeltetni. 

A megyei kórházban jelenlegi formájában két éve működik külön sürgőségi osztály. Naponta hetven-nyolcvan beteg érkezik a részlegre, közülük átlagban két-három esetben a közvetlen életveszély elhárítása a feladat. Kiemelt diagnosztikai háttér, három orvosi csapat és külön úgynevezett triage nővér várja az ideérkezőket. (Ő az, aki egy nemzetközi szabvány szerint állapotuk súlyossága szerint ellátási rangsorba állítja az egy időben beérkező pácienseket.) Így is hetente néhány beteget elveszítenek.

Az angolszász mintára épülő rendszer lényege, hogy súlyos esetben ne maga a páciens illetve a mentőorvos döntse el, hogy a kórházon belül hol és milyen ellátást kell kapnia a betegnek, egy a cél: minél előbb eljutni a kórház sürgősségi osztályára, ahol az erre kiképzett orvosok diagnosztizálják a panaszok okát. Az ellátási formát tulajdonképpen az egyes orvos szakmák specializálódása, egymástól való távolodása hozta létre. Az egyetemeken ma már külön képzést kapó sürgősségi orvosnak az egész emberi szervezetről kell átfogó ismerettel rendelkeznie.

- Számtalan oka lehet egy-egy tünetnek. Azért vagyunk, hogy a lehető leggyorsabban és legnagyobb biztonsággal megállapítsuk, mi okozza a rosszullétet. A közvetlen életveszélyt kell elhárítanunk, megakadályozni a maradandó egészségkárosodást és kideríteni milyen ellátásra van a továbbiakban szüksége a betegnek. Innen küldjük tovább aztán a kardiológiára, a belgyógyászatra, az urológiára, a stroke centrumba és még sorolhatnám az osztályokat, ahol aztán megkapja gyógyulásához szükséges ellátást. Egymással párhuzamosan diagnosztizálunk és elkezdjük a kezelést. Ez nem más, mint a beteg köré szervezett koncentrált ellátás - összegez dr. Márton Dezső osztályvezető főorvos.

Gyakori, hogy egyszerre több beteg érkezik az osztályra, ilyenkor mindenképpen fel kell állítani egy ellátási sorrendet, hogy a legsúlyosabb állapotban lévők időben megkaphassák a szükséges ellátást. Ez a stresszen kívül nem ritkán nézeteltérésekhez is vezet, hiszen minden beteg úgy gondolja, neki lenne szüksége az azonnali ellátásra.

- Ez visszatérő probléma, ezért mentálisan is igen megterhelő munka a miénk. Akinek valóban komoly baja van, az nem tudja megköszönni az ellátást, sok esetben öntudatlan állapotban van, akinek pedig várnia kell, az elégedetlen lesz. A sürgősségi ellátás nem azt jelenti, hogy mindenki azonnal megkapja az ellátást. A világon mindenütt természetes jelenség, ha egy-egy betegnek adott esetben néhány órát kell várnia a vizsgálatokra, ez nem azt jelenti, hogy az orvosok rosszul végzik a munkájukat, ellenkezőleg, valószínűleg épp egy súlyos állapotban lévő ember életéért küzdenek - vélekedik Márton Dezső.

Gond az is, hogy jelenleg a sürgősségi osztályra kerülő betegek hetven százaléka indokolatlanul veszi igénybe az ellátást. Ennek több oka van, részben a tájékozatlanság, az egészségügyi kultúra hiánya, de maga az egészségügyi rendszer is generálja mindezt az egyre elnyúló várólistákkal, amelyek arra késztetik a beteget, hogy az azonnali ellátást vegye igénybe.

Lévén az osztály feladata a közvetlen életveszély elhárítása, kis túlzással elmondható: aki saját lábán jön be a kórházba, az nem a sürgősségi osztály potenciális betege. Ezzel szemben például fogfájással, álmatlansággal, kullancscsípéssel és más hasonló panaszokkal keresik fel az osztályt. Mindez persze nem a megyei kórház sajátja, a jelenség a hazai kórházakra általánosságban jellemző.

- Meg kell találni ennek az ellátásnak a helyét, mind a gyógyító intézményeken belül, mind pedig a társadalomban. Még tanuljuk, mire való a sürgősségi ellátás - vélekedett Márton Dezső.

Többmilliárdos fejlesztéssel megújul

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc kórház átfogó, az intézmény életében példa nélküli, több milliárdos strukturális fejlesztése révén a sürgősségi osztály is megújul majd, építészetileg, műszerezettségében egy, a jelenleginél jóval korszerűbb részleg várja majd a betegeket. A fejlesztés alatt a betegeket folyamatosan ellátják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!