Fűtőmű megújuló energiával

Nemesvámos - Ausztriai községi fűtőrendszereket tanulmányoztak a közelmúltban a Vámos Települések Szövetségének (VTSZ) magyar tagjai. Közöttük volt Nemesvámos önkormányzati képviselő-testületének négytagú csapata is.

Munkatársunktól

A magyarországi pályázati piacot is figyelő osztrák mérnöki iroda szervezte meg a VTSZ tagjainak az alsó-ausztriai üzemlátogatásokat. Ennek során olyan működő falufűtőműveket kerestek fel, amelyek olcsón és hatékonyan szolgáltatják a községek központi fűtését. Starnwörthben az ottani távhőszolgáltató szövetkezet bálatüzelésű fűtőművével ismerkedtek. Ez a fűtőmű három kisebb település fűtését és melegvíz-ellátását szolgálja. Sierndorfban aprítéktüzelésű fűtőművet tekintettek meg.

A látottak alapján úgy véli Sári Lajos nemesvámosi polgármester, hogy a mind jobban dráguló földgáz miatt fontolóra kell venni náluk is a megújuló energiára való, legalábbis részleges áttérést.  A település jelenlegi szerkezete, valamint a közművek, új utak, járdák miatt a családi házak gazdaságos távfűtése ugyan nehezen elképzelhető, de a nemesvámosi tervekben szereplő új faluközpont kialakításánál már igenis lehetne falufűtőművel számolni. Innét biztosíthatnák a leendő művelődési központ, a községháza, az  egyházi épületek hőellátását.

A szándékhoz pályázati lehetőségek is adottak, amelyekből az egyik, a megújuló alapú térségfejlesztési program hatmilliárd forint keret- összeget kínál 70 és 1 500 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatásra. Ehhez 20 százalék önrészt kell biztosítani. Az osztrák mérnöki iroda által vázolt, kínált kecsegtető lehetőség valóra váltásának előfeltétele egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. Vámoson fontolgatják a fűtőmű megépítését, valamint minden más alternatív energiaforrás felkutatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!