Gázló egyesület - Védik környezetüket

Révfülöp - A Gázló Környezet- és Természetvédő Egyesület az idei évben is folytatja tevékenységét a Káli-medence tisztasága és az ott élők minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében.

Kiss Nikolett

Vókó Lászlótól, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy az idén is eredményes volt a medence falvait összefogó hulladékgyűjtés.

 - Sajnos nem mondhatjuk, hogy minden évben kevesebb a dolgunk, nagyjából ugyanannyi hulladékot szedünk össze a közutak mentén évről évre. 

Örvendetes azonban, hogy egyre több település kapcsolódik be a negyedik éve folyó munkába. Idén kilenc faluból több mint százötvenen érkeztek, és támogatóink is voltak - mondja Vókó László, aki szokás szerint idén újra megszólítja a gyerekeket is. 

Nagy hangsúlyt fektet az egyesület a diákok május végi terepprogramjaira. A tanulókkal madárodukat is kihelyeznek, amelyek feltöltése a fiatalok feladata lesz a jövőben. 

Előtte azonban a már hagyományos április végi-május eleji természetismereti túrát is megtartják, hogy minél többen megismerjék a Káli-medence botanikai értékeit. 
 
- Az általunk örökbefogadott mindszentkállai kőtenger természet közeli állapotának visszaállításán is dolgozunk idén. A víz minőségére is ügyelünk, a szentbékkállai önkormányzattal és a polgárőr egyesülettel közösen pályáztunk az öreghegyi kút foglalás helyreállítására. 

Ha nem kapunk támogatást, akkor is megvalósítjuk a tervet, amely helyi igény is. A jövő év eleji Víz világnapján szeretnénk átadni, de amellett egy természetvédelmi konferenciát is rendezünk a víz védelme témájában - sorolta terveit Vókó László. 

Megtudtuk továbbá, hogy még az idei őszön a természeti értékek ápolása keretében teszik rendbe a tanösvényeket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!