Gáztámadás egy afgán lányiskola ellen?

Kabul - Huszonkét diáklányt és három tanárt kellett kórházba szállítani rosszullét miatt kedden az afgán fővárosban egy az iskolájuk ellen elkövetett feltételezett gáztámadás miatt.

MTI

Kabulban ez volt az első ilyen támadás, de az északi Kunduz városban az elmúlt hetekben három hasonló történt, s a múlt évben több vidéki iskolában is alkalmaztak rosszullétet okozó gázt ismeretlen elkövetők.

A kabuli iskola diákjait és tanárait a kórházban ellátták, s valamennyien hazamehettek. Hogy gáztámadás áldozatai lettek, azt a hatóságok csupán feltételezik, mert rosszullétük előtt valamennyien kellemes illatot éreztek. Azt azonban, hogy pontosan mi okozta az eszméletvesztést, még nem sikerült megállapítani.

Többen feltételezik, hogy a támadások mögött a nők oktatását ellenző szélsőséges tálibok állnak, bár azok elítélték a kunduzi támadásokat, s tagadták, hogy ők a felelősök értük. 1996 és 2001 között, amíg Afganisztán urai voltak, a tálibok betiltották a lányok iskoláztatását, és a jelenleg ellenőrzésük alatt lévő területeken is zárva vannak a lányiskolák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!