Gyöngyöspata: két gyors pofon az egyenruhás bűnözésnek

Budapest, Pápa - Számos találgatás, rémhír, tévedés látott napvilágot a gyöngyöspatai eseményekről. A valóságról, a kormány hivatalos állásfoglalásáról dr. Kontrát Károlyt, a Belügyminisztérium államtitkárát kérdeztük meg.

Nagy Imre

- Mit kell tudnunk az egyenruhás, ám nem legális szervezetekkel kapcsolatos törvényi szabályozásról?

- Civil társadalmi szervezetnek álcázott félkatonai csoportosulások legálisan nem működhetnek hazánkban. Ez egyenruhás bűnözés. Azzal, hogy egyesek egyenruhába bújnak, majd "rendfenntartó" szerepet játszva másokkal szemben intézkednek, fellépnek, azok bűncselekményt követnek el. A kormány első "pofonként" módosította a szabálysértési kormányrendeletet, ez alapján idehaza már nem lehet többé következmények nélkül, egyenruhába bújva, jogtalanul "járőrözni", másokban riadalmat és félelmet kelteni.

- A Jobbik márciusban már tartott erődemonstrációt a településen. Miért nem lépett fel akkor kellő eréllyel a hivatalos hatalom?

- A kormány, a Belügyminisztérium, a rendőrség célja a közrend fenntartása, amelyhez biztosítjuk a kellő erőt, így azt nem veszélyeztetheti senki. Mivel a szép szóból nem értett mindenki, ezért módosítottuk a jogszabályokat, így már van jogi felhatalmazás is az erős és határozott fellépésre az egyenruhás bűnözéssel szemben. Korábban a gyülekezési szabadság mögé bújtak a provokatőr csoportosulások, amely jogot nem szabad kapkodva és azonnal kétségbe vonni. Mára érett meg a társadalmi helyzet a szigorú döntéshez.

- Valóban bűncselekmény történt Gyöngyöspatán kedden éjszaka?

- Egyértelműen bűncselekmény történt. A térfigyelő kamera felvételéből is kiderül, hogy a félkatonai szervezet egyik tagja provokált, hiába próbálták erről lebeszélni társai. A hőzöngő provokációra pedig a helyi cigányság nagyon rossz választ adott azzal, hogy önbíráskodott. A rendőrség egy percen belül a helyszínen volt és azonnal fellépett a támadókkal szemben, majd a földön fekvő emberek mentésébe kezdett. Minden felelőst a bíróság elé kell állítani. A törvényt megszegőkkel szemben eljárunk, származásra tekintet nélkül. Törvénysértést büntetlenül senki nem követhet el.

- Tudott-e érvényt szerezni a törvény erejének a rendőrség?

- Igen. A rendőrség a törvény erejével tartotta fenn eddig is a rendet és szintén a jogszabályok adta eszközökkel lépett fel a rendbontókkal szemben. A rendőrség kellő számban jelen van, és fokozott ellenőrzést tart a településen. Gyöngyöspatán rend van és rend lesz ezután is, bárki is akarná ezt megakadályozni. A társadalom részéről pedig elvárható lenne, hogy a bíróságok is kövessék a jogalkotó lépéseit és szerezzenek érvényt a hatályos jogszabályoknak. Ha ugyanis hétfőn nem mentik fel a félkatonai szervezet tagjait a garázdaság vádja alól, akkor nem kerülhet sor a keddi eseményekre. A falu vezetése, a helyi lakosság egyértelműen kinyilvánította, hogy szeretnék, ha az ellenzéki pártok képviselői és az általuk felheccelt szervezetek elkerülnék Gyöngyöspatát, nem használnák fel politikai céljaikra a település helyzetét. Az itt lakók békében, nyugalomban kívánnak élni, amelynek biztosítását a rendőrségtől várják el.

- Mit kell tudnunk a Büntető törvénykönyvnek - a gyöngyöspatai események kiváltotta - javasolt szigorításáról?

- A kormány által benyújtott törvényjavaslatot hétfőn tárgyalja a parlament. Elfogadása esetén az egyenruhás bűnözők - második "pofonként" - a Büntető törvénykönyv módosításával börtönbe kerülnek. Aki félelmet és riadalmat kelt másokban, a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő magatartást folytat, vagy ilyen akcióban vesz részt, az kétéves szabadságvesztésre számíthat. Aki pedig bármilyen közösséggel szemben fenyegető, félelemkeltő akciót szervez, illetve abban részt vesz, az három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható - fogalmazott Kontrát Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!