Gyűjtik a haltetemeket a Balatonból

Megyei körkép – Mostanság a Balatonban elhullott halak gyűjtésére és elszállítására koncentrál a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. A partra sodródott tetemeket az önkormányzatok és a partüzemeltetők begyűjtő pontokon zsákokba helyezték, ezeket folyamatosan elszállítják.

Tremmer Tamás

Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, a melegedés hatására haltetemek jelentek meg a Balaton partján. Tavasszal jellemzően a télen elpusztult halak kerülnek a tófenékről az egyre melegedő víz felszínére. Füstös Gábor, a BHN vezérigazgatója arra számít, hogy a folyamat idén korábban véget ér. Az elhullott állatok döntő többségét tömegben a busa adta, a darabszámokban viszont az angolna dominált. A begyűjtés folyamatos.

Hosszú évek tapasztalata és gyakorlata alapján a társaság felkészült a prognosztizálható elhullásra. Az elhullások fajonkénti intenzitásának több évet felölelő elemzése alapján várhatóan az elhullott busák száma jelentősen csökken a közeljövőben.

Az elemzések alapján a busa és angolna tetemek megjelenése között időbeni eltolódás van. Az is megállapítható, hogy az elpusztult halak jelentős része úgynevezett fenékdög, melyek a téli-tél végi időszakban pusztultak el és süllyedtek a fenékre, majd a felmelegedő vízben ismételten a víz felszínére emelkedtek. Emellett előfordulnak olyan példányok is, melyeknél valószínűsíthetően a tavaszi hormonális változások okoztak elhullást.

A vezérigazgató jelezte, évente a becsült teljes állománynak nem több mint 1-3 százaléka pusztul el, ami a természetes megújulás részének tekinthető. Sajnálatos azonban, hogy különösen a nagy testű – nem ritkán 50 kilós – busák esetében a partszakaszokra sodródó egy-két példány igen feltűnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!