Gyurcsány: "Fájdalmas hibát követtem el"

<b>Berlin</b> - "Fájdalmas hibát követtem el" címmel <em>Gyurcsány Ferenc</em> miniszterelnökről közölt cikket csütörtökön a Berliner Zeitung.

MTI

A baloldali irányultságú napilap bevezetőjében arra mutatott rá, hogy az alázat gesztusai igen csak divatba jöttek a mostani válságos időkben, s ez alól Gyurcsány Ferenc sem jelent kivételt. 

Országa a szakadék szélén áll, amit az állam csődjének neveznek. Rendkívüli mentőlépésekre eddig már milliárdokat fordítottak, nemzetközi intézetek garanciavállalásokat ígértek, s még mindig csupán rendkívül csekély a remény arra, hogy mindez elég lesz a gazdaság stabilizálására - írta a Berliner Zeitung.

- Három évvel ezelőtt  fájdalmas hibát követtem el - emlékeztetett az újság a továbbiakban a miniszterelnök legutóbbi televíziós "beismerésére", idézve ennek kapcsán Gyurcsány Ferencnek azt a kijelentését:

- Nem álltam nyíltan Önök elé, s nem mondtam azt, hogy így nem mehet tovább.

A Berliner Zeitung szerint a televízió nézői egy olyan 47 éves politikust láthattak, aki hónapok alatt éveket öregedett. S hallhatták a felszólítást arra, hogy ezekben a nehéz időkben össze kell fogni, amit kemény adóemelések bejelentése követett. 

A szocialista Gyurcsány - aki gazdasági nézeteit tekintve liberálisnak számít - igyekezett meggyőzni a magyarokat arról, hogy kövessék őt "egy kalandban", még akkor is, ha csak évek múlva derül ki, hogy ez kifizetődő lesz-e -  emlékeztetett a lap.

A cikkíró beszámolt arról, hogy a mentőintézkedésekkel kapcsolatos törvénytervezetek a parlament előtt vannak. A hét elején ugyanakkor meghiúsult  a törvényhozás feloszlatását és előre hozott választások kiírását célzó ellenzéki  indítvány, a kis pártok tartottak attól, hogy egy ilyen szavazás eredményeként elveszítik mandátumaikat. 

Gyurcsány inog, de - még - nem bukott el - fogalmazott a lap, hangoztatva: a király elismerte, hogy meztelen.  

A nép azonban nem tud úgy nevetni, mint a mesében.

Az újság szerint három évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, Magyarország azonban akkor lényegesen messzebb volt az összeomlástól. Akkoriban - fogalmazott a Berliner Zeitung - a miniszterelnök egy őszinte kijelentést is tett, azonban hívei előtt egy "belső monológ" formájában. 

A lap ennek kapcsán idézte a balatonőszödi beszéd legismertebb mondatait, beszámolt a "hazugságbeszéd" nyilvánosságra kerüléséről, s az azt követő, Gyurcsány távozását követelő tüntetésekről.

A miniszterelnök még erőre kapott, s meghirdette a változtatásokat. De megvalósítani már nem tudta azokat.  A magyarok jóval lehetőségeiken felül éltek - írta  Berliner Zeitung, rámutatva, hogy az ország most  ezért süllyedt különösen mélyre a válságban.  

Az Orbán Viktor vezette jobboldali konzervatív ellenzék ismét azt követeli, hogy "Gyurcsány tűnjön el". De még nem teljes erővel. Az ugyanis biztos: egy "radikális kúrán" kívül ő sem tudna mást ajánlani a magyaroknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!