H1N1: a gyógyszerek is hatásosak

Veszprém - Az újinfluenza elleni speciális gyógyszerek használatát ösztönző kampányt indít a regionális tisztiorvosi szolgálat. A betegek, a háziorvosok és a patikusok figyelmébe ajánlják a készítményeket.

Martinovics Tibor

Bár országosan a Közép-dunántúli régióban oltatták be magukat a legtöbben, csak a megyében mintegy százezren, ez még mindig közel sem elég a közösségi, társadalmi védettséghez, vagyis további megbetegedések várhatók, ezért rendkívül fontos a speciális antivirális szerek használata - jelentette be dr. Bujdosó László hétfői sajtótájékoztatóján.

- Nagyon fontos, hogy a vírus elleni gyógyszereket a tünetek jelentkezésétől számított hat órán, de legkésőbb 48 órán belül megkapják a betegek, mert csak így vezetnek eredményre.

Lerövidítik a betegség lefolyását, enyhítik a tüneteket és csökkentik a komplikációk számát. Aki tehát influenzás tüneteklet észlel magán azonnal forduljon orvoshoz, hogy időben megkaphassa a speciális gyógyszereket - hangsúlyozta a regionális tisztifőorvos.

Az ÁNTSZ egyébként a háziorvosokat is nyomatékosan kéri, hogy írják fel az újinfluenza elleni szereket, illetve kérik a patikákat, hogy a jelenleginél nagyobb mennyiségben tartsák készleten a készítményeket.

Két külföldi gyártású, kizárólag vényre kapható gyógyszerről van szó, amelyek napokon belül valamennyi patikában megtalálhatók lesznek - válaszolta kérdésünkre a regionális tisztifőorvos.

Bujdosó László nyomatékosította: továbbra is a védőoltás a leghatékonyabb eszköz a H1N1 vírus ellen, de, ha már valaki megbetegedett, akkor feltétlen használja az említett két speciális készítmény egyikét, amelyek gyors gyógyuláshoz vezetnek.

A megye oltópontjain egyébként a korábbiakhoz képest jelentősen kevesebben kérik a vakcinákat. A megye iskoláiban jelenleg a diákok harminc százaléka kapta meg a védőoltást, ezért a tisztiorvosi szolgálat, még a téli szünet előtt, újabb kampányoltást szervez a tanintézményekben.

*

A legfrisebb adatok szerint vannak városok, ahol egy hét alatt megduplázódott az influenzaszerű megbetegedések száma, sőt Balatonfüreden négyszer annyi a beteg. Ennek ellenére százezer lakosra ötszáz influenzaszerű tüneteket produkáló beteg jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!