H1N1: Kijelölték az oltópontokat

Veszprém - Az országos tapasztalatokkal összevetve megyénk viszonylag jól áll a 12 százalékos oltottsággal, de mindent meg kell tenni, hogy a lehető legtöbben megkapják a védőoltást, mert az influenza járvány már elért bennünket is - hangsúlyozta dr. Bujdosó László regionális tisztifőorvos a megyei vezetőkkel tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Győrffy Árpád

Lasztovicza Jenő, a közgyűlés elnöke Dr. Kovács Zoltán, az egészségügyi bizottság elnöke és dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója a tisztifőorvossal egyetértésben arra biztatott mindenkit, hogy lehetőség szerint minél előbb oltassa be magát.

Az egészségügyi bizottság lapunkban már ismertetett javaslatain túl az oltás felgyorsítását szolgálják az ÁNTSZ-nél pénteken, a kórházakban a közeli napokban felállításra kerülő oltási pontok, melyeknél a személyazonosság igazolása mellett ezer forint oltási díjért, plusz a vakcina áráért bárki megkaphatja az injekciót.

Kiemelten fontosnak tartják, hogy az egészségügyi dolgozók többsége mielőbb beoltassa magát, mert ezzel csökkentik a fertőzés továbbadásának veszélyét, és nem esnek ki a munkából, amikor a legnagyobb szükség lesz rájuk.

Bujdosó László elmondta, hogy a járványhelyzet miatt módosították a betegirányítási rendet, a megyénkben megbetegedő embereket Székesfehérvár helyett elsősorban az ajkai kórház fertőző osztályán fogják elhelyezni.

*

Szerdától hivatalosan is influenzajárvány van Magyarországon, miután elérte az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a járványküszöböt.

Az elmúlt héten az előző héthez képest 30 százalékkal emelkedett a betegek száma. A legtöbb megbetegedés Pest, Heves, Győr és Szabolcs megyében volt. Az ajkai és devecseri oktatási intézmények egyikében sincs több hiányzó, mint máskor ilyenkor.

A pedagógusok nem tudnak róla, hogy a beteg gyerekek között lenne újinfluenzás. Az ajkai Fekete-Vörösmarty iskola Fürst utcai épületében a közel 640 diák közül 88 kérte eddig az oltást, a jövő heti pótoltásra is jelentkeztek már néhányan.

Az intézményben stratégiai tervet dolgoztak ki, annak keretében a diákokat és a szülőket, a szülői munkaközösséget is tájékoztatták. Kiemelt figyelmet fordítanak az iskola takarítására, fertőtlenítésére.

A higiéniai szabályok betartására a Bródy gimnáziumban is fokozottan ügyelnek, ott a diákokat folyamatosan, a szülőket pedig írásban tájékoztatják. Megtudhattak minden szükséges információt az oltásról, amely egyébként folyamatban van az intézményben. Eddig 158 tanulót, a diákok közel harmadát oltották be, hétfőn még lesz pótoltás.

Az intézményben gondot fordítanak arra is, hogy a számítógépek klaviatúráit szintén fertőtlenítsék. A helyi bölcsődében ugyancsak kevés a hiányzó, influenzás betegről nem tudnak. Ahogy a devecseri intézményekben sem.

Az iskolában a 160 diák közül 41 kapott oltást, csütörtökön adták a pótoltásokat. A pedagógusok felhívják a tanulók figyelmét a kézmosás gyakoriságának fontosságára, az immunrendszert erősítő táplálkozásról adnak tájékoztatót a gyakori fertőtlenítések mellett.

Az óvodában a 189 kicsi közül 65 kapott oltást, kevesen betegek, nem többen, mint a korábbi években ilyenkor.

A tapolcai és sümegi kistérségben ez idáig nem kellett intézményt bezárni a H1N1 vírus miatt, illetve magát a vírust sem azonosították ezen a területen. Tömeges megbetegedés nincs.

Erről dr. Szabó József, az ÁNTSZ tapolcai kirendeltségének vezetője tájékoztatta lapunkat. A főorvos hangsúlyozta, hogy a térségben az oltóanyag-ellátottság megfelelő, azaz mindenki hozzájuthat, ha akar.

Az oltás első turnusa már lezajlott (ahol például a fokozott veszélynek kitett egészségügyi dolgozók vagy krónikus betegségben szenvedők kaptak) az érintett körben, jelenleg a második turnus, az egy és 18 év közötti korosztály oltása zajlik menetrendszerűen a rendelőkben, intézményekben.

Azt is megtudtuk, hogy két oltóhely kialakítását is tervezik, eszerint egyet Sümegen, egyet pedig Tapolcán nyitnának meg a jelentkezők számára.

A pontos helyszínt napokon belül közzéteszik mindkét városban, azonban azt már most is lehet tudni, hogy ezeken a helyeken reggel 8 és este 8 óra között bárki kérheti a védőoltást, és csupán a vakcina árát kell kifizetni.

Dr. Szabó József kérdésünkre is elmondta, hogy a védőoltás iránti kezdeti érdektelenség oldódni látszik, egyre többen kérik azt, és a gyógyszertárakba is immár a többedik szállítmány érkezik, ami ahhoz képest is érdekes, hogy néhány patikus korábban azon aggódott, a nyakukon marad majd a vakcina.

Pápa
 
Mint csütörtökön megírtuk, egy hét szünetet rendeltek el a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában a H1N1 miatt. A három újinfluenzás eset miatt a fenntartóval közösen, a gyermekek érdekében javasoltuk a tanítás szüneteltetését egy hétig.

A hét nap az influenza átlagos lappangási ideje - tudtuk meg dr. Duga Erikától, az ÁNTSZ Pápai Kistérségi Intézetének vezetőjétől. 

Az orvosi rendelőkben megnövekedett a betegforgalom. Bár az influenza-jelentő szolgálatot még nem rendelték el, a figyelőszolgálat megfelelően működik. Ennek adatai alapján az látható, hogy hétről hétre emelkedik a betegek száma. Az adatokat meg kell szűrnünk, hiszen a betegforgalmat a sok oltásra jelentkező szintén növeli.

Kiemelt figyelmet fordítunk az óvodai, iskolai gyermekközösségekre is. Most zajlik a második kampányoltás. A háziorvosoknak tegnap írtunk körlevelet, amiben felhívtuk figyelmüket arra is, ha egy szülő meggondolja magát, akkor gyermekét soron kívül és ingyen kell beoltani.

Mind az intézményvezetők, mind a háziorvosok azonnal jelzik, ha a hiányzások száma hirtelen megugrik.

Oltóanyag van bőven, folyamatos az utánpótlás, arra biztatok mindenkit, hogy oltassa be magát - mondta el lapunknak dr. Duga Erika.
 
*

ÁNTSZ Intézetében működtetett oltópont:

ÁNTSZ KDR Intézet Nemzetközi Oltóhely - Veszprém, József A. u. 36.

Országos intézetben működtetett oltópont:

Állami Szívkórház Balatonfüred - RTG osztály, leletező - Balatonfüred, Gyógy tér 2.,






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!