Harcsa, az édesvízek óriása

Megyei körkép - Hatalmas bajszáról, mindent elnyelő szájáról, széles, fehér hasáról, tekintélyt parancsoló méreteiről a harcsa mindenki számára közismert - nem is kell horgásznak lenni ehhez.

Tremmer Tamás

Az éjszakai életet folytató harcsa vizeinek óriása. Nappal rendszerint a mély vízben, a rejtekhelyén tartózkodik. Ilyenkor csak azokra az áldozatokra, amelyek szó szerint beúsznak a szájába. 

Éjjel viszont kijön a búvóhelyéről, és a sekélyesekben, vagy a víz felszíne közelében vadászok. Egy nagy harcsa vadászterülete többezer négyzetméter is lehet.
 
A halak többsége az ikrák lerakása után nem törődik az ivadékaival. a harcsa azok közé a néhány halfaj közé tartozik, melyek eleget tesznek a szülői kötelességeiknek. Ívás előtt a nőstény primitív fészket épít nádból és gyökerekből. 

A lerakott ikrát a hím őrzi ugyan, de nem túl gondos apa. Csak néhány napig kergeti el az ikrára leső halakat. A kikelés után a fiatal harcsáknak már saját maguknak kell boldogulniuk.
 
A fiatal harcsa rovarlárvákkal, piócákkal, rákokkal és puhatestűekkel táplálkozik. A felnőtt egyedek már elsősorban halakat fogyasztanak, de nem vetik meg a férgeket, rákokat, és békákat sem. 

A nagyobb harcsa akár egy fiatal kacsát is el tud kapni. (Hallani, hogy vannak, akik naposcsibével horgásznak rá.)
 
A harcsa az élete elő éveiben rendkívül gyorsan nő. Egyévesen már elérheti a 15 centimétert, öt év elteltével pedig már megközelíti a 90 centimétert. Rendszerint ivaréretté is ekkor válik. 

A későbbi években a harcsa testhossza már lassabban nő, mindössze csak pár centit nyúlik évente, tíz évesen 1,2-, 15 évesen 1,5 méter hosszúak átlagosan. 

Azt viszont ne feledjük, hogy e halak testhosszának csekély növekedése testtömegük jelentős gyarapodásával jár együtt.
 
Az országban több jó harcsáz víz is van. A Balaton is ezek közé tartozik, a tóban több kapitális példány fordul elő. A tavon a legjobb harcsás hely a tihanyi kút. Ugyancsak kedvelt harcsás tó a devecseri Széki-tó, ahol főleg kutyogatással keresik ezeket a ragadozókat.

Túlzás nélkül állítható, megyénkben a legtöbb harcsa az Ajka melletti Lőrintei-horgásztóban található, ahol az utóbbi időben egyre több gondot okoznak a vízben elszaporodott nagytestűek. 

A 40 éve a Rábáról néhány horgász által titokban hozott növendékek kiváló élőhelyet találtak, utódaik hatalmasra nőttek és elszaporodtak. 

Az egyesület minden eszközzel szorgalmazza a harcsák horgászatát, de a nagy példányok megfogása nem egyszerű feladat. 2006-ban és 2007-ben is fogtak 50 kg felettit, de ez messze van a legnagyobbaktól. 
 
Azt is el kell mondani, sok helyütt nem örülnek, ha harcsa kerül a tóba. A táplálkozása során ugyanis a 1,5-2 kilós pontyokra is rátámad, amit az egyesületek komoly összegekért pénzért vásároltak. Emiatt lehetnek nemkívánatosak. 

Egyébként a harcsa - már a méreténél fogva - kiváló sporthal. Élményszámba megy, ahogy küzd a horgon, egy nagyobb, 50 kiló feletti példány akár fél órán át is képes "kínozni" a horgászt.
 
A harcsának a hazai rekord példányai igen csak tiszteletet parancsolóak. Tavaly egy 97 kilogrammosat fogtak, az abszolút csúcs pedig 112 kilogramm, amit 2004-ben emeltek ki a vízből.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!