Harlem Globetrotters - A kosárlabda bűvészei

Veszprém - Csaknem napra nyolcvanhárom esztendővel ezelőtt lépett először pályára a Harlem Globetrotters. Háromszáz néző előtt 1927. január 7-én mutatkozott be a csupa fekete játékost felvonultató társaság.

Napló

Kilenc évvel később az együttes 61:59-re legyőzte az akkori bajnok Minnesota Lakers-et és ettől kezdve fantasztikus száguldásba kezdett a közösség.

Kevesen tudják, de 1934-ben a csapat meghívást kapott az amerikai profi kosárlabda bajnokságba és bármilyen meglepő vereséggel mutatkoztak be: a New York Rens verte el a fekete sereget.

Később (1948-ban) a már említett találkozón legyőzték a bajnokot, majd 113 mérkőzésen keresztül minden riválisukat kifektették. Többek között játszottak olyan meccset, ahol 112:5-re nyertek és ekkor kezdett el beszivárogni sporteseményeikre a humor.

Persze mint minden történet ez is személyfüggő: 1942-ben Reese Goose Tatum a leghíresebb Harlem kosaras csatlakozott az alakulathoz és pillanatok alatt annak vezéregyéniségévé vált. Nevéhez fűződik a legtöbb ma is látott bohócmutatvány és showelem, amit természetesen a csapat többi tagjával fejlesztett tökéletesre.

Ebben az időszakban a fehér bőrű, ám káprázatos bal kezéről elhíresedett Bob Karstens is a Harlem Globetrotters tagjai közé került. Sőt, a nyolcvanas évek közepén Lynette Woodard volt az első női kosaras, aki bemutatkozhatott a világhírű csapatban. A turnékat követően az olasz bajnokságba igazolt az olimpiai bajnok játékos.

Visszatérve a világ körüli utakhoz: 1951-ben Rio De Janeiro volt az első Amerikán kívüli helyszín, ahol a Globetrotters fellépett. Ötven ezer ember nézte meg a felejthetetlen műsort. Bármilyen meglepő New York feketék lakta területén csak 1968-ban (!) láthatta először a nagyérdemű a harlemieket.

Március 24-én viszont a Veszprém Aréna lesz a helyszín, ahol fantasztikus trükkök és hihetetlen, a fizika törvényeit szinte meghazudtoló látványos elemek teszik színessé majd a Harlem Globetrotters fellépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!