Hármast érdemelne a kormány egy felmérés szerint

Napló - A többség hármas osztályzatot adna az Orbán-kormány első száznapos teljesítményére - írta a Vasárnapi Hírek a Szonda Ipsos 1200 ember telefonos megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatására hivatkozva.

MTI

A lapban az olvasható, hogy a Fidesz-szavazók által adott érdemjegy négyes alatti. A szocialista szimpatizánsok kettes osztályzattal értékelték a kabinetet, náluk valamivel jobb véleménnyel vannak a kormányról a Jobbik és az LMP szavazói. A bizonytalanoktól 2,8-as átlagot kapott a kormány az első hónapjaira - írták.
A Vasárnapi Hírekben közzétett grafikonok alapján az augusztus 7-15. között megkérdezettek 40 százaléka szerint nem változtatott az Orbán-kormány eddigi tevékenysége az ország helyzetén. 37 százalékuk szerint javított, 15 százalékuk szerint rontott, 8 százalék pedig nem tudja, illetve nem válaszolt.
A válaszadók 45 százaléka szerint nem változott az ország gazdasági helyzete, 26 százaléka szerint romlott, 19 százaléka szerint viszont javult. (Tíz százalék nem tudja, illetve nem válaszolt.)
Az országban élő emberek helyzete a többség véleménye szerint nem változott, illetve romlott (40-40 százalék). A válaszadók 10 százaléka mondta azt, hogy javult. (Ugyancsak tíz százalék nem tudja, illetve nem válaszolt.)
A "Hogyan alakult ön, illetve családjának helyzete?" kérdésre a válaszolók 61 százaléka azt mondta: nem változott, 29 százalékuk szerint romlott, 8 százalékuk szerint javult, 2 százaléknyian pedig nem tudják, illetve nem válaszoltak.
A többség - 47 százalék - szerint a 2010-es év hátralévő részében az ország gazdasági helyzete javulni fog. A megkérdezettek 27 százaléka válaszolt úgy, hogy nem változik a gazdasági helyzet, 16 százalékuk szerint pedig romlik. (Tíz százalék nem tudja, illetve nem válaszolt.)
A válaszadók az Orbán-kormány hivatalba lépése óta elindított intézkedések közül leginkább az adócsökkentésre emlékeznek, és arra, hogy a nők 40 évi munka után elmehetnek nyugdíjba.
A felmérés összes megkérdezettjének 15 százaléka a kormány mindegyik intézkedésével egyetért, 7 százalékuk viszont egyikkel sem.
A Szonda Ipsos a felméréssel szinte párhuzamosan pártpreferencia-kutatást is végzett 1500 ember személyes megkérdezésével. A Népszabadságban a hét közepén megjelent, augusztus 10-17. közötti felmérés adatai szerint nem változtak jelentősen a pártok közötti erőviszonyok augusztusban, a Fidesznek továbbra is jelentős előnye van.
A biztos pártválasztók körében a Fidesz augusztusban 61 százalékon állt, ugyanúgy, mint júliusban, az MSZP pedig három hónapja nem veszített és nem nyert újabb választókat, továbbra is 18 százalék szavazna a baloldali pártra. Erősödött viszont a Jobbik, a biztos pártválasztók 15 százaléka voksolna rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!