Harminc millió dollár kártérítés szexuális zaklatásért

Baltimore - Harminc millió dollár kártérítést ítélt meg az amerikai Delaware állam egyik bírósága egy férfinak, akit egy pap évtizedekkel ezelőtt állítólag szexuálisan zaklatott.

MTI

A szóban forgó Baltimore-i bíróság helyi idő szerint szerdán ítélkezett, és szakértők szerint "történelmi" ítéletet hozott. Eddig ugyanis az Egyesült Államokban még soha nem fordult elő, hogy szexuális bűncselekmény áldozatának ilyen hatalmas kártérítést ítéltek volna meg.
   
A panaszos a bíróság előtt azt vallotta, hogy még a hatvanas években - amikor fiatal gyermek volt - egy pap sorozatos szexuális bűncselekményt követett el vele szemben. A bíróság ítéletében nem csupán az elkövetőt, hanem egyházi közösségét is elmarasztalta, ezért a wilmingtoni közösségnek 3 millió dollárral kell kivennie részét a 30 millióból.
   
A büntetés oroszlánrészét, a fennmaradó 27 milliót azonban a ma 80 esztendős papnak, Francis DeLucának kellene kifizetnie, akit a bíróság bűnösnek talált szexuális visszaélések elkövetésében. Francis DeLuca ugyanakkor  már "visszaesőnek" számít. 2008-ban még egyházközösségéből is kizárták,  miután több alkalommal is szexuálisan zaklatta 18 esztendős unokaöccsét. Akkor 60 napi, letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!