Harmincöt éves együttműködés - 1974-ben alakult a Finn-Magyar Társaság Rovaniemi Tagozata

Rovaniemi - Veszprém és a finnországi Rovaniemi harmincöt éve létesítettek kapcsolatot, a Finn-Magyar Társaság Rovaniemi Tagozata is 1974-ben alakult. Az évforduló alkalmából veszprémi és ajkai vendégek látogattak az Északi-sarkkörön lévő városba.

Balla Emőke

Veszprém és Rovaniemi 1974-ben kötött testvérvárosi szerződést, a magyar-finn kulturális kapcsolatok működésében figyelemre méltó a városok lakóinak aktív részvétele. 

Az együttműködés egyik fő célja a fiatalok közötti kapcsolat építése, az, hogy az általános iskolások is megismerkedjenek Finnországgal, a finn kultúrával. 

A harmincötödik évfordulón együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot ír alá a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója, Cz. Nagyné Bándi Klára és a rovaniemi Ylakemijoen Koulu igazgatója, Meeri Vaarala
 
A rendezvényre a Veszprémi Magyar-Finn Társaság képviselői, valamint veszprémi és ajkai delegáció utazott Rovaniemibe, ahol a házigazdák egész hetes programmal várták a vendégeket. 

Veszprém városát Perlaki Klaudia, a polgármesteri kabinet iroda vezetője, Temesvári Balázs, a ProVeszprém ügyvezetője és Kováts Péter hegedűművész, Ajka városát Grőber József önkormányzati képviselő, Szentes Gáborné, a polgármesteri hivatal építési és városgazdálkodási irodájának vezetője és Tolnai Andrásné, a Katica óvoda vezetője képviselik. 

Ajka 1992-ben kötött testvérvárosi szerződést Rovaniemi járással, a város és a járás 2006. január elsejei egyesülését követően Rovanieminek két magyarországi testvérvárosa van. 
 
A jubileumi megemlékezést szeptember 10-én, csütörtökön este tartják, ahol Rovaniemi polgármestere, Mauri Gardin és a Finn-Magyar Társaság Rovaniemi Tagozatának elnöke, Reijo Sulasalmi köszönti a vendégeket. Az ünnepi műsorban közreműködik Kováts Péter hegedűművész.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!