Hat kérdés a jelöltekhez

Ugyanazt a hat kérdést tettük fel mindhárom pápai polgármesterjelöltnek. Pápán március 6-án tartanak választást, ahol eldől, hogy dr. Áldozó Tamás a Fidesz-KDNP, Grőber Attila az MSZP, vagy Orbán Imre a Jobbik jelöltje kapja a legtöbb voksot.

Nagy Imre

Az alábbi hat kérdést tettük fel a polgármesterjelölteknek:

1. Mit tenne a kisvállalkozások fellendítéséért?

2. Hogyan tenné vonzóbbá az ipari parkot a befektetők számára?

3. Milyen intézkedéseket hozna a szociális kiadások csökkentéséért?

4. Mit tervez a fiataloknak a városhoz való kötése érdekében?

5. Milyen intézkedéseket tenne a belváros tisztaságáért?

6. Milyen módon támogatná az amatőr sportot?

 

A pártok jelöltjeinek válaszárt kattintson tovább!

 

OLDALTÖRÉS: Dr. Áldozó Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje

 

 

 

Dr. Áldozó Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje

 

Mit tenne a kisvállalkozások fellendítéséért?

Megtartjuk a kisvállalkozások esetében az iparűzésiadó-mentességet 2,5 millió forint adóalapig, együttműködünk a kamarával és az ipartestülettel, üzemeltetjük a kedvezményes bérleti díjakat kínáló inkubátorházat. Korábban is felhívtuk az építőiparban működők figyelmét a közös pályázatok benyújtásában, a pápai beruházásokban való részvétel lehetőségére. Turisztikai beruhá- zásainkkal olyan keresletet gerjesztünk, aminek kielégítésében  vendéglátás, egészségipar  kulcsszereplők a kisvállalkozások.

 

Hogyan tenné vonzóbbá az ipari parkot a befektetők számára?

Fokozottan hívjuk fel a figyelmet a pápai szakképzésben rejlő lehetőségekre, intézményeinkben a munkaügyi központtal együttműködve átképzéseket indítunk a hiányszakmák elsajátítására, nagyobb hangsúlyt fektetünk a gyors és pontos tájékoztatásra; a jövőben is megbecsüljük a már itt működő vállalkozásokat, hiszen az ő további beruházásaik (amint az elmúlt években több példa is bizo- nyította) legalább annyira fontosak, mint az új betelepülőké. Bízunk a 83-as út fejlesztésében.

 

Milyen intézkedéseket hozna a szociális kiadások csökkentéséért?

A gazdaság növekedése a legjobb szociálpolitika; az intézményi működés hatékonyságának növelésével csökkenthető a természetbeni ellátások költsége; a jogszabályok rigorózus betartásával pedig garantálható, hogy - amint az ma is történik - azokhoz jussanak el a pénzügyi támogatások, akik jogosultak rá.
A méltányos támogatási rendszer fenntartása és nem a csökkentés önmagában a cél. A legutóbbi törvénymódosítások (bérpótló juttatás feltételei) is ebbe az irányba mutatnak.

Mit tervez a fiataloknak a városhoz kötése érdekében?

Iskola és munkahely, továbbá a szabadidő kulturált  eltöltéséhez szükséges létesítmények fenntartása. Ezen túl megkérdezzük magukat a fiatalokat, hogy őket milyen célok mozgatják, valamint azt is, hogy azok eléréséért mit hajlandók tenni. Ezt a kérdőíves kutatást előkészítettük, áprilisra már az értékelés is a kezünkben lesz. E két válasz ismeretében határozható meg az önkormányzat mozgástere.

 

Milyen intézkedéseket tenne a belváros tisztaságáért?

A Fő tér rekonstrukciója is arra késztet minket, hogy újragondoljuk a köztisztaság kérdéskörét. Ennek szempontjai: nagyobb szigor a szemetelőkkel szemben, a közterületek tisztán tartásának további gépesítése. Ám nemcsak a Fő tér a fontos; kulcskérdés, hogy az illegális hulladék nagy részét termelő lomizást hogyan tudjuk vissza- vagy keretek közé szorítani. Nem megnyugtató a köztisztaság helyzete a "hegyekben" sem.

 

Milyen módon támogatná az amatőr sportot?


Az amatőr sport lényege, hogy polgárok szabad elhatározásukból hódolnak szenvedélyüknek. Az önkormányzat feladata ebben a körben - akárcsak a diáksportban - a sportlétesítmények fenntartása, korszerűsítése. A városban a kispályás labdarúgás és a teke örvend nagy népszerűségnek, mindkét sportág kulturált műveléséhez elengedhetetlen a feltételek javítása. A kispályás labdarúgás esetén ennek már vannak eredményei (műfüves játéktér). Indokoltnak látszik egy atlétikai központ kialakítása is.

 

OLDALTÖRÉS: Grőber Attila az MSZP polgármesterjelöltje

 

 

 

Grőber Attila, az MSZP polgármesterjelöltje

 

Mit tenne a kisvállalkozások fellendítéséért?

 
Azt gondolom, hogy a kisvállalkozóknak az ígéretekből elegük van. A Fidesz szinte mindent megígért és szinte semmit nem tett. Egyik nap kommandóról beszél, a másik nap visszavonja azt. A kisvállalkozók nem tudják, mire számíthatnak.  Ezért az önkormányzatnak segíteni kell a vállalkozókat. Adókedvezményeket kell biztosítani, amit össze kell kapcsolni a foglalkoztatok számának növelésével. Segíteni kell, hogy a vállalkozók minél nagyobb mértékben legyenek beruházói és beszállítói a pápai intézményeknek.

Hogyan tenné vonzóbbá az ipari parkot a befektetők számára?

 
A Pápai Ipari Park bővítése kudarcot vallott. A fideszes városvezetés a kezdeti lendület után nem tudott annyi új munkahelyet teremteni, ami a város munkaerő-problémáit megoldotta volna. Ennek pótlására gazdasági kabinetet kell létrehozni, olyat, mely felkutatja a Pápán beruházni kívánókat. Adókedvezményeket kell biztosítani azoknak, aki hosszú távú befektetésre hajlandóak és vállalják a munkaerő megőrzését. Bővíteni kell az ipari parkot. Nekünk, pápaiaknak 3000 új munkahelyet kell teremtenünk. Ezen múlik a város jövője.


Milyen intézkedéseket hozna a szociális kiadások csökkentéséért?


A szociális kiadások komoly összegekkel terhelik meg a város költségvetését, ugyanakkor nem lehet azt ideológiai  kérdéssé változtatni. A szociális rászorultságot és jogosultságot alapvetően a központi jogszabályok határozzák meg. A Fidesz-kormány ezt a felelősséget nem háríthatja az önkormányzatokra. Amit mi tehetünk, az, hogy megvizsgáljuk, kik  kapnak szociális támogatást, s akik ehhez érdemtelenül jutnak, azokét megszüntetjük. Az önkormányzatnak azonban szociális védőhálót kell biztosítani a rászorultak számára.

Mit tervez a fiataloknak a városhoz kötése érdekében?

 
A városban több mint kétezer ember munkanélküli, több százan járnak el a városból naponta dolgozni. Új munkahelyek az elmúlt években alig születtek, s ezért nem meglepő, ha a kiváló pápai iskolákban képzett diákjainak nem tudnak visszatérni a városba.  Bérlakás-építési programot kell megindítani, támogatni kell az első lakáshoz jutókat, új ösztöndíjprogramra van szükség. Emellett olyan nagyvállalatokat kell a városba csábítani, amelyek munkahelyeket tudnak biztosítani a visszatérni kívánó fiatalok számára.


Milyen intézkedéseket tenne a belváros tisztaságáért?

 
A belváros tisztaságának megteremtése három egymástól független, de  összekapcsolódó tevékenységből áll. Egyrészt a városgondnokság szervezeti rendszerének és működésének azonnali átszervezéséből. Új szervezeti keretet kell teremteni. Másrészt a tisztaság megőrzését és a jobb közérzetet biztosító eszközök beszerzését (pl. térfigyelő kamera, virágosítás ) kell megvalósítani.  Harmadrészt környezettudatos magatartás kialakítását kell elősegíteni. Ennek szellemében köztisztasági napokat kell szervezni.

Milyen módon támogatná az amatőr sportot?

 
A sport egyszerre egészségmegőrző, közösségteremtő szerepe mindenki számára egyértelmű. Ezért annak támogatását anyagi áldozatok árán is vállalni kell. Az amatőr sport támogatását két részre osztanám. Egyrészt az iskoláskorúak sportolási lehetőségeinek biztosítására. Valamennyi pápai diáknak biztosítani kell az ingyenes úszásoktatást és a rendszeres testmozgás feltételeit. A felnőtt lakosság számára sport-, egészségmegőrző napokat kell szervezni, ahol a családok közösen sportolnának, a szülők példát mutatva gyermekeinek.

 

OLDALTÖRÉS: Orbán Imre a Jobbik jelöltje

 

 

 

Orbán Imre a Jobbik polgármesterjelöltje

 

Mit tenne a kisvállalkozások fellendítéséért?

 
A kisvállalkozókat támogatni kell, mert ha nekik jól megy a szekerük, akkor a városban is kevesebb a munkanélküli. Ezt húsz éve mondja mindkét párt, de érdemben nem sok minden történik. Nem az egykulcsos adó, hanem a járulékcsökkentés lehetne a másik segítség. Ha a hatóságok nem macerálnák őket, az is sokat segítene rajtuk. A sok papírmunkán is változtatni kellene. Ezek mind kormányzati feladatok. A város elöljárójaként az lenne a célom, hogy a térség országgyűlési képviselőinél ezeket a változtatásokat elérjem.

 

Hogyan tenné vonzóbbá az ipari parkot a befektetők számára?

 
Az ipari parkot egyértelműen fejleszteni kell. Ajkán lehet annak nevezni a hasonló célokra létrehozott parkot. Ehhez források kellenek, a város költségvetése nem tudja biztosítani erre a pénzeszközöket. Az ipari parkot jórészt külföldi cégek használják máshol is, indokolt uniós pénz erre a célra történő lehívása pályázatok útján. Egy ilyen projekt elindítása előtt célszerű hatástanulmányokkal felmérni, van-e igény a tisztességes üzleti szándékkal hazánkba érkező cégek között, hogy Pápa legyen az általuk kiválasztott központ.

 

 Milyen intézkedéseket hozna a szociális kiadások csökkentéséért?

 
A szociális kiadások ma hatalmas terhet rónak az önkormányzatra. Szeretném elérni, hogy a képviselő-testület tekintsen át minden ide vonatkozó jogszabályt, helyi rendeletet. Aki jogosulatlanul vette fel, azzal visszafizettetnénk a felhasznált összeget is, és szétosztanánk azok között, akik jogosultak arra. Az nem járja, hogy a dolgozó magyar emberről húzzuk le az utolsó bőrt azért, hogy más etnikumú, a munkát nagy ívben elkerülő emberek pénzhez jussanak. Változatlan a mottónk: aki nem dolgozik (de tudna), az ne is egyék!

 

Mit tervez a fiataloknak a városhoz kötése érdekében?


A munkanélküliség a városban riasztó méreteket öltött, a diplomások számára a városvezetésnek nincs érdemi megoldási javaslata. A Fidesz saját fiataljai is Pestre mennek dolgozni (lásd Kontrát Nóra esetét, aki a KEH-ben van). Nincs más lehetőség, mint a költségvetés rovására, de a város érdekeit nézve támogassuk a fiatal diplomásokat lakáshoz jutással, telekvásárlási kedvezménnyel. Fontos Pápának az értelmiség (is), mely nélkül nem maradhat a város életképes. Ki kell dolgozni egy stratégiát a diplomások helyi és környékbeli foglalkoztatására.

 

Milyen intézkedéseket tenne a belváros tisztaságáért?

 
A belváros tisztasága kardinális kérdés, és egyben létező probléma is, hiszen ellenkező esetben nem merült volna fel a kérdés. Nekem azonban az összképet kell néznem, amennyiben megválasztanak. Az egyértelmű, hogy mindenkinek tisztán kell tartania a lakókörnyezetét, ez a belvárosban élőkre is vonatkozik. Ennek betartására nem kell sok pénz: akinek ez a feladata, annak maradéktalanul el kell a munkáját végeznie, az önkormányzat munkatársai pedig szigorúan, rendszeresen ellenőrzik annak maradéktalan elvégzését.

 

 Milyen módon támogatná az amatőr sportot?

 
Az amatőr és a tömegsport támogatása elengedhetetlen követelmény egy egészséges gondolkodású városvezetővel szemben. Ezt is profi szinten kell támogatni,  olyan fontos kell hogy legyen, mint a profi labdarúgócsapat. A tömegsportra is pénz kell, és lehetőség, ahol azt űzni lehet. Azokat a szakosztályokat fogom anyagilag és erkölcsileg támogatni, amelyek közösségkovácsolóak, a város lakosságát lekötik és egyfajta nagykövetei a városnak. Az amatőr sport edzőire kiemelt feladat hárul, növelni kell megbecsülésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!