Háztáji parlagon ne maradjon!

Veszprém - Szerencsésen egymásra találtak a termelők és a fogyasztók. Ennek köszönhetően a kezdeti havi egy alkalommal szemben ma már heti rendszerességgel tartanak termelői piacot a városban.

Tremmer Tamás

Mindezt Forgóné Kelemen Judit önkormányzati képviselő jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a Jobbik Magyarországért Mozgalom az Élhetőbb Veszprém Megyéért Egyesülettel közösen 2010 szeptembere óta szervezi a termelők piacát a Haszkovó úti református templom melletti parkolóban. Céljuk kettős: egyrészt lehetőséget teremteni a lakosságnak, hogy közvetlenül a termelőtől vásároljanak, jó minőségben és kedvező áron; másrészt lehetőség a termelőknek a közvetlen értékesítésre.

Szólt arról is, hogy Veszprémben nincsenek mezőgazdasági termelők, helyi gazdák. A választék szélesítése érdekében szeretnék bővíteni az árusítók körét. Négy környékbeli településen jelezték az árusítási lehetőséget, szorgalmazva a háztáji felesleg eladását a környéken. Titkon abban is reménykedett, hogy a piac sikerén felbuzdulva minél több háztáji földet vonnak be ismét a művelésbe. Ugyancsak a helyi termelői kedvre lenne jótékony hatással az általa többször emlegetett mezőgazdasági park létrehozása. Arról is tájékoztatott, hogy Porga Gyula polgármester-nél éves területfoglalási engedélyt kért. Erre - ha minden jól alakul - 2012-től lehetőségük nyílhat.

Az Élhetőbb Veszprém Megyéért Egyesület elnöke, Vojcskó János annak a reményének adott hangot, hogy őszre elkészül a városban az egységes szabályozás, s lehetőségük nyílik arra, hogy más városrészben is piacot szervezzenek. A piac sikeréről beszélt a szervező Józsa Ferenc is. A termelők jól fogadták a lehetőséget, a fogyasztók pedig megtalálták a magyar árukat. Alkalmanként két-háromszázan jönnek vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!