Hétszáz nő a Balatonért

Balatonrendes - A tópart legkisebb településén tartotta szombaton az aktuális tisztújító küldöttgyűlést a Nők a Balatonért Egyesület, amelynek élére újra Szauer Rózsát választották.

Tóth B. Zsuzsa

Az egyhangú szavazást követően az elnökség hét tagjának kilétére is fény derült, majd az immár tizenöt éves, a tó partján húsz csoportot tömörítő egyesület képviselői visszatekintettek az elmúlt öt esztendőre. Szauer Rózsa beszámolójában elmondta, hogy az oktatás, a kulturális örökség megóvása és a környezetvédelem területe kapott igazán hangsúlyt. Az egyesület csoportjai szeretnék, ha a gyerekek minél inkább megismernék a tavat és környezetét, élővilágát. Ezért újra kiadták a már évek óta nagy sikerű Vigyázz rám! társasjátékot és vetélkedő sorozatot, Víz világnapi vetélkedőket rendeztek a diákoknak. Emléket állítottak a Balatoni Nagyasszonyoknak, de a Bartók évfordulókról sem feledkeztek meg. Beszálltak a parlagfű mentesítésbe, kitakarították a tó parti kerékpárutakat és több alkalommal sikerrel pályáztak. Pillanatnyilag a balatonarácsi iroda nyitásán dolgoznak, amely az első hivatalos stabil helye lesz az egyesületnek. Onnan a csoportok működését is segíthetik. Aztán még a közeljövőben szeretnék kiadni kis füzet sorozatuk 13. számát, hogy az elmúlt másfél évtized munkájáról beszámoljanak. Továbbá erősítenék a civil és külföldi kapcsolataikat, pályáznának, és harmadszor is kiadják A Balaton könyvét.

A küldöttgyűlés a III. Badacsony Térségi Civil Majális keretében rengeteg, minden korosztályhoz szóló programmal folytatódott, amelyeket a csöpörgő eső sem tudott elverni. Volt interaktív játék, gyógynövény túra, Dévai Nagy Kamilla koncert, hastánc, néptánc, hangszerszóló, vers, ének és judo bemutatók sora színezte a majálist. A nap során a térség településeinek egyesületei, szervezetei mutatkoztak be a májusfa kitáncolása előtt, a helyi asszonyok pedig a vendéglátásról gondoskodtak a tőlük megszokott jó házigazdák módjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!