Hideg évszak és a virágok - Óvatosabban a szellőztetéssel

Ajkarendek - Télen a virágoknak kevesebb tápszerre valamint vízre van szükségük, mint a meleg évszakban.

Tisler Anna

Az egynyári virágokat ősszel kiszedik a ládából, helyette árvácskát, vagy könnyen átteleltethető növényeket ültetnek a kerttulajdonosok. Mint Rainiss Andreától megtudtuk, a balkonládákat a lakás száraz, egyenletes hőmérsékletű helyiségében célszerű elhelyezni. Ahogy az emberek, éppen úgy a növények sem kedvelik a hőséget, a száraz levegőt. A fűtőtestre tett vízzel telt edény megadja a növényeknek a szükséges párát, de a szobában szárított ruhák is segítenek a párásításban. A helyiség legnapfényesebb része alkalmas a növények teleltetésére, könnyebb a gondozásuk, ha az egyforma gondoskodást igénylő fajták kerülnek egymáshoz közel.

A szobanövényekkel teli helyiségek szellőztetése is odafigyelést igényel. Ha megoldható, célszerű egy másik helyiségen keresztül beengedni a friss levegőt. A szellőztetéssel érdemes megvárni a déli órákat, amikor enyhül az időjárás. Az öntözővíz hőmérséklete legyen közel azonos a helyiségével.

- Az évelő hamis ciprus, törpefenyő ládájába télre árvácskát, bogyós növényeket ültetek, ami szép és díszíti a helyiséget - mondta Andrea. - A kint telelő növényeket fagyos időben érdemes lefedni fenyőmulccsal, szénával vagy szalmával. Locsolni is csak akkor szabad, ha fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.

A növények kiválasztásánál a lakás adottságait is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a virágok szépen fejlődjenek és ezzel  örömöt okozzanak a tulajdonosának. A fényszegény lakásban élők vásároljanak olyan növényeket, amelyek jól érzi magukat árnyékban is.

A déli fekvésű helyiségek  leginkább a fűszernövényeknek, pálmáknak és jukkáknak kedveznek. A keleti fekvésű szobákban a páfrányok, a mikulásvirág, a hanga és a bromélia érzi jól magát. A virágos növények nem kedvelik az árnyékos helyeket.

Kevés gonddal sok szépséget

Sokan kedvelik a kaktuszféléket, amelyekből csaknem megszámlálhatatlanul sok méretű és fajtájú kapható. Előnyük, hogy kevés gondoskodást igényelnek, öntözés nélkül is átteleltethetők. Ezek azok a növények, melyeknek többsége ritkán virágzik, de akkor rendkívül szép. A karácsonyi kaktusz hűvös, fényszegény helyen érzi jól magát és hoz virágot.

Címkék#virág#tél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!