Hihetetlen: Kidőlt a ház sarka! - Aggódik a szomszéd!

<b>Ajka</b> - Szombati számunkban a katasztrófavédelemtől kapott gyors információ alapján azt írtuk, összedőlt egy ház Ajkán. Azóta kiderült, a gyors beavatkozással pillanatnyilag sikerült elkerülni a ház teljes összeomlását, de a szomszéd aggódik.

Kiss Nikolett

A megroggyant Bartók Béla utcai öreg vályogházban évek óta nem lakik senki. Pénteken kidőlt a ház egyik sarka, az, amelynek fala csupán két méterre van a szomszédos családi háztól, amely emiatt szintén veszélyben volt és maradt is. 

A szomszéd, Pados György azt mondja, félnek, hogy mi lesz, annyira közel van az életveszélyesen megroggyant épület az ő bejáratukhoz, hogy nem érzik magukat biztonságban. Szakértő azt tanácsolta nekik, csak akkor menjenek ki, ha nagyon muszáj. 

- De hát hogyan képzelik? Itt járunk ki az utcára gyalogosan és autóval is. Ha egy héten belül nem bontják le a megroggyant házat, akkor a bírósághoz fordulok, mert így nem lehet élni - mondja határozottan. 

Rozmán Gyula
helyi tűzoltóparancsnok megerősítette, hogy szerencsére nem tartózkodott senki az épületben, amikor annak sarka kidőlt. A tűzoltók személyi kordont vonva köré, biztosították a helyszínt, és ott is maradtak, amíg a hatóság meg nem érkezett. 

Értesítették továbbá a polgármesteri hivatal illetékesét. Horváth Bélától, az építési és városgazdálkodási iroda vezetőjétől megtudtuk, egy építési vállalkozó azonnal megtámasztotta a vályogfalakat és a tető gerendáit, hogy ne dőljön össze a több mint 70 éves vályogház. Megtudtuk továbbá, a felelősség a tulajdonost terheli, aki egy idős asszony. 

Évek óta nem lakik sem ő, sem más az épületben. Az önkormányzat korábban bontásra megvette volna a házat, hogy annak területével bővítse a mellette levő keskeny utcát, de nem sikerült megegyezni a vételárban. 

A tulajdonos néhány hete felajánlotta megvételre a házat a városnak, Ajka azonban már nem élt ezzel a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!