Hogyan büntetik az ittas vezetőket?

<b>Veszprém</b> - Az elmúlt évben valamennyi megyei bíróságon megvizsgálták, hogy az ittas vezetők milyen mértékű büntetést kaptak. A jelentés felkerült az ítélőtáblákra, ahonnan az összegzéseket tovább küldték a Legfelsőbb Bíróságra (LB), ahol azt vetik össze, hogy milyen eltérések vannak az ítélkezési gyakorlatban.

Mátételki András

Azaz az LB-nek szükséges-e úgynevezett jogegységi határozatot hozni annak érdekében, hogy mondjuk az egyik megyében a piás vezető ne úszhassa meg a büntetést hat hónappal, míg máshol ugyanezért két évre büntetnék. (A különböző bűncselekmények megítélése országos szinten 10-15 százalékos eltérést mutat, ami a bírósági gyakorlatban még megengedhető.) 


Közúti ellenőrzéskor a Lyon készülékbe fújnak a vezetők, majd „elváltozásö esetén jön a Seres készülék
(Fotó: Penovác Károly)

A bírónak, mondjuk úgy, elég szabad a mozgástere, így hát abban a megyében, ahol gyakoriak az ittasan elkövetett közúti bűncselekmények, ott vastagabban fog(hat) a ceruzájuk, azaz súlyosabb ítéletekre számíthatnak az elkövetők. 

Dr. Kahler Frigyes, a megyei bíróság büntető kollégiumának vezetője elmondta, a vizsgált időszakban, 2007-ben, Veszprém megyében 497 ilyen ügyet tárgyaltak. 

Minden esetben az ittasság mértéke határozta meg az eltiltás idejét. A törvény egy évben határozza meg a minimumot, de a bíró dönthet úgy is, hogy nem tiltja el a vezetőt, ha csak enyhén volt borgőzős. Aki közepes- vagy súlyos alkoholos állapotban ült volánhoz, ott már évekre is elvehetik a jogosítványt. 

A bírók az ítélet kiszabásakor sok szempontot vesznek figyelembe. Például, ha az illető a kocsmában megivott két pohár sört, majd ezek után motorral hazament a pár száz méterre fekvő lakásra, elveszik a B kategóriás jogosítványát. Viszont meghagyják a teherautó vezetésére jogosító okmányát, mondván, munka közben még soha nem hajlott el, megbízható munkaerő. 

Egyszóval a bíróság nem látja ilyen esetben olyan súlyosnak a történteket, hogy a sofőrt megfossza a kenyérkereseti lehetőségétől. (Nem mindegy hát, hogy valaki milyen távot akart megtenni ittasan, azaz milyen mértékben veszélyeztette a közlekedők biztonságát.) 

Akinek 0,8 ezrelék alatti mennyiségű alkohol van a vérében, szabálysértést követ el - vele a rendőrség foglalkozik. Aki ezt a szintet átlépi, egy évig terjedő szabadságvesztésre, közérdekű munkára vagy pénzbüntetésre számíthat. 

Akár börtönbe is kerülhetnek azok, akik a balesetkor maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, netán tömegszerencsétlenséget okoznak. Aki halálra gázol valakit, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphat. 

Ennél is többet ülhet a hűvösön (öttől tíz évig), aki több ember halálát okozza, vagy tömegszerencsétlenséget idéz elő. (Ez utóbbi fogalomba tartozik, ha a balesetnél egy ember meghal, viszont többen megsérülnek.)

A büntető kollégium vezetője visszautalt a korábbi évekre: A Seres alkoholszonda több esetben okozott bizonytalanságot az ittasság megállapításakor. (A műszert kétszer kell megfújni bizonyos idő elteltével a rendőrségen. A közúti igazoltatáskor a hasonló elven működő Lyont használják a rendőrök - a szerk.) 

A problémákról a keddi Naplóban olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!