Horrorisztikus adatok - Listavezetők vagyunk a rákban!

<b>Napló</b> - Az európai uniós tagállamok a minimálisan ajánlott rákszűrés kevesebb, mint felét hajtják csak végre évente – derül ki az Európai Bizottság egy friss jelentésből.

Nagy Terka

Az Európában ma a rák a második vezető halálok: az emlő-, a méhnyak- és a kolorektális (azaz végbél- és vastagbél-) rák a női elhalálozások 32 százalékáért, a kolorektális rák a férfiak elhalálozásának 11 százalékáért felelős. 

A lakosság öregedésével ezek a számok várhatóan csak nőni fognak, ha csak az illetékes hatóságok nem hoznak időben megfelelő megelőző intézkedéseket.

Így például az emlőrák előfordulási aránya Belgiumban, halálozási aránya pedig Dániában a legmagasabb. 

A méhnyakrák esetében különösen egyenetlen a betegség eloszlása. A legtöbben Romániában betegednek meg és halnak meg ebben a betegségben, míg a legalacsonyabb értéket – mind az előfordulás, mind pedig az elhalálozás tekintetében – Finnország tudhatja a magáénak. 

Vastag- és végbélrákban Magyarországon betegednek meg a legtöbben, s nálunk a legmagasabb az ebben a betegségben meghalt személyek aránya is. Sokkal szerencsésebbek a görögök, ott ugyanis mind a két érték – uniós viszonylatban – a legalacsonyabbnak számít.

Az ENSZ felmérése szerint a jelenlegi évi 7 millióról 2030-ra valószínűleg 17 millióra emelkedik a betegség halálos áldozatainak száma, a rákbetegek száma pedig megháromszorozódik, 75 millió lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!