Hőségben tompulnak a reflexek

Megyei körkép - Csütörtöktől ismét másodfokú hőségriasztás van érvényben. Nő a balesetveszély! Igyon sok vizet és vezessen óvatosabban!

Szabó Péter Dániel

Tombol a kánikula az országban. Csütörtökön és pénteken másodfokú hőségriasztás van érvényben. A 35 fok közeli, sőt, a nyílt területen gyakran e feletti hőmérséklet a közlekedőktől is nagyobb odafigyelést kíván. 

A nagy melegben az autó belső tere gyorsan felmelegszik, a nagy hőségben pedig lassulnak a reakciók. A meleg megviseli az emberi szervezetet, különösképp az idősebb korosztályt, a szív és érrendszeri betegségben szenvedőket. 

Ugyanakkor az egészségesekre is hatással van, csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám. 

Ezek következményeként gyengül az összpontosítás, lankad a figyelem. 

Ez pedig balesetveszélyes helyzetet teremthet gyalogosként és járművezetőként is. 

Mielőtt beülünk a gépkocsiba szellőztessük át a belsejét, de szervezet folyadékpótlásáról is gondoskodni kell, lehetőleg ásványvizet kell fogyasztani, de a lédús gyümölcsök is jótékony hatásúak. 

Figyeljünk jobban a forgalom többi résztvevőjére is, hiszen a melegtől eltompulva hibás döntéseket hozhatnak. Az autókban található légkondicionáló használatát sem szabad túlzásba vinni. 

A túl nagy hőmérséklet-különbség megfázáshoz vezethet, torokfájás és végtagfájdalom következhet be, influenzaszerű megbetegedést okozhat, illetve nyaki merevség is előfordulhat. 

Ne egyből zúdítsuk magunkra a hideg levegőt, fokozatosan csökkentsük a hőmérsékletet. 8-10 fok különbség az ajánlott a külső hőmérséklethez képest. 

Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot sem a tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet fel a jármű, és a benne ülők hősokkot kapnak.
 
Veszprém és a megye több városa is készül a melegre. Locsolóautókkal mossák és hűtik az utcákat, s naponta ingyenes vizet osztanak az autósoknak és a járókelőknek. 

Akik hosszabb időt töltenek a szabadban, vagy messzire utaznak, azok tartsanak többször pihenőt, lehetőleg árnyékban. 

Ha tehetik azonban, 11 és 15 óra között ne menjenek az utcára, öltözzenek világos, lenge ruhába! Az időjárás hatásait figyelembe véve a szokottnál is óvatosabban és körültekintőbben érdemes közlekedni.

(Fotó: Kőrösparti Beatrix)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!