Hősök a szomszédból

Veszprém - Tehetséges amatőrökből profi előadókká érett a hip hop hazai térképére Veszprémet és Pétfürdőt felrajzoló brigád: a Hősök. A 2001-ben alakult csapat az őrült nyári fesztiválfutam után sem pihen, a Zhe Banddel kiegészülve élőzenés nagyprodukcióra készülnek a srácok.

Szabó Péter Dániel

A Baranyai Dániel (Eckü), Ozsváth Gergely (Mentha), Barcza Sándor (Brash) és Komjáti Ádám (Joeker) alkotta kvartett a számára a nyár döntően fesztivál fellépésekkel telt. Állandó társukkal, a feszes alapokért felelő Dj Zomblaze-el Nyíregyházától Sopronig minden jelentősebb szabadtéri dzsemborin ott voltak, a honi rap-nemzedék nyárzáró bulijának tartott budapesti OSG-nek például a hivatalos indulóját is az Eckü-Mentha duó követte el. És ha már a hűség városa is szóba került, érdemes megjegyezni, hogy a srácok nemcsak a VOLT-on szövegeltek hatalmas sikerrel, hanem a sopronkőhidai börtönbe is bebocsátást nyertek egy rövid koncert erejéig.

- Először nagyon izgultunk mi lesz, főleg amikor bevezettek minket a fellépésnek helyet adó terembe, ahol igen súlyos figurák ültek, s szigorú arccal méregették a csapatot. Aztán végére átszakadt a gát, együtt nyomták velünk a szöveget, sőt, még a cellákból is utánunk kiabáltak gratuláció gyanánt - emlékszik vissza nevetve Brash, amikor leülünk egy laza csevejre az intenzív zenekari próba szünetében.

Merthogy a Hősök a jól megszokott dj-körítés mellett új projektbe fogtak bele. Fiatal, ámde annál tehetségesebb veszprémi zenészekkel kiegészülve élő hangszeres kísérettel szeretnék előadni dalaikat, többek között az évek során (legyünk elfogultak) nemzedéki rap-himnusszá váló Mindörökké című nótát is. Persze nem volt egyszerű rátalálni az egyébként jazz-rockban utazó, Zhe Band néven muzsikáló négyesre.

- Még májusban, teljesen véletlenül keveredtem a veszprémi belvárosba. A civil napon sétáltam a Kossuth utcán, amikor meghallottam a színpadon bazseváló srácokat. Olyannyira megtetszett a zenéjük, hogy a koncert után azonnal megkerestem őket, s felvetettem az együttműködés ötletét. Szerencsére rábólintottak a javaslatra, s azóta együtt nyomjuk rendületlenül - meséli a több szólólemezzel is büszkélkedő Mentha.

- Mi pedig az utolsó pillanatban, egy zenekar lemondása miatt kerültünk be az ominózus civil nap fellépői közé, azaz kis túlzással sorsszerű a két csapat egymásra találása - jegyzi meg Blaski Bálint, a Zhe Band énekes/gitárosa, aki egy mosoly társaságában rögvest hozzáteszi, nagy dolog számukra, s nem mellesleg zenei szempontból is érdekes feladat, hogy az underground színtéren kultikusnak számító Hősökkel muzsikálhatnak együtt.

És hogy mikor hallhatja a tisztelt nagyérdemű az új csapatot? A rímkirály Eckü szerint tavaszra beérik a produkció.

- Négy-öt számot próbáltunk eddig össze, a végső terv egy másfél órás, pörgős műsor, amellyel a nagyobb fesztiválokon szeretnénk bemutatkozni. Az eredeti elképzelés szerint az október végén esedékes veszprémi bulinkon színpadra lépett volna az új felállás, ám tudomásul kellett vennünk, hogy a minőségi munkához idő kell. Egymásra kell hangolódnia a két csapatnak, hiszen egy élő rap-koncerten meglehetősen sok az improvizáció, ezért egy biccentésből, egy kacsintásból értenünk kell egymást - mondja a péti dalnok, hogy idézzünk a korábban már említett Hősök nótából.

Tehát várunk 2010-ig, amikor egyébként a legutóbbi Klasszik méltó folytatásaként új lemez is várható a srácoktól. Ami viszont a közeljövőt illeti, hazai pályán legközelebb október 30-án lehet elkapni a fiúkat, a nemrég Jan Slotát is dalba foglaló Sub Bass Monsterrel kiegészülve prezentálnak egy hatalmas bulit az Expresszóban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!