Hová kerül több mint százezer roncsautó?

<b>Veszprém</b> - A roncsautókra és a zöldbűnözés visszaszorítására fókuszál idén a zöldkommandó. A tavalyi akció sikeres volt, mintegy 200 millió forint bírságot szabtak ki a zöldhatóság szakemberei.

Németh F. Bernadett

Évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik, ennek kevesebb, mint fele kerül csak legális autóbontóba, a többi illegális helyen végzi. Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működik. 

Ezek felszámolását és a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául a 2009-es Zöld Kommandó akciósorozat - jelentette be nemrégiben Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Tavaly április elejétől december végéig közel 870 helyszínt ellenőriztek a zöldhatóságok. Az ellenőrzések több mint fele vont maga után hatósági intézkedést vagy büntetőeljárást, a kivetett bírság összege mintegy 200 millió forint volt 20 ezer tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt. 

Büntetőeljárás kezdeményezésére 21 esetben volt szükség.

A Tihanyi Tájvédelmi Körzetben például nagy mennyiségű építési-bontási és háztartási hulladékot ástak el, az elkövetőre közel 35 millió forintos bírságot szabott ki a felügyelőség, Székesfehérváron pedig 65 milliós bírságot kellett kiszabni engedély nélküli hulladékok átvételéért.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!