I. Virágháború - Virágokkal a betőrök ellen

Tokió - Virágokat vetettek be a betörők ellen Japánban és úgy tűnik, sikerrel. Egy tokiói negyedben 2002-ben még 1710 betörést jegyeztek fel a kerületben, tavaly már csak 390-et, köszönhetően - többek között - a nagyszabású virágosításnak.

MTI

Az utcák szélére ültetett virágok miatt a lakosság gyakrabban pillant ki az ablakokon, és több időt tölt az utcán, mivel a növényeket ő locsolja, gondozza. Ezért aztán "több szem több betörőt" lát alapon elment a betörők kedve a környéktől, nevezetesen egy tokiói kerülettől, Szuginamitól - bár nem teljesen.

2002-ben még 1710 betörést jegyeztek fel a kerületben, tavaly már csak 390-et. A virágháború három éve "tört ki", és annak eredményeként, hogy a sok betörés utáni vizsgálat összefüggést talált a virágos utcarészek és a betörések között: minél kevesebb volt a dísznövény, annál több volt az illetéktelen behatolás, és fordítva.

Ezek után nagyszabású virágosításba fogtak a bő félmillió lakosú kerületben, és nem csak szebb lett a vidék, hanem biztonságosabb is.

Amihez persze hozzájárulhatott azért a virágok mellett a 200 köztéri kamera felállítása, a 9600 fős polgárőrség működése, továbbá, hogy a lakosság naponta kap tájékoztatást elektronikus levélben a helyi bűnügyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!