Idén melyik lesz a legkedveltebb nyaralóhely?

Veszprém - Megkezdődött a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyet kereső sorozatunk adatfelvétele. Tíz településen ötven ötven magyar és húsz külföldi vendéget kérdezünk meg a napokban.

Kiss Nikolett

Több mint egy évtizede keressük minden nyáron a főidényben a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyet. Kezdetben húsz hazai és húsz külföldi vendéget kérdeztünk meg, de a belföldi vendégforgalom előretörésével megemeltük a megkérdezettek számát. Célunk nem teljeskörű statisztikai készítése, ez nem a mi feladatunk, viszont a tendenciák megállapítására kiváló lehetőséget nyújt a felmérés. Ráadásul aki a vendéglátásban, idegenforgalomban tevékenykedik, az tudja: egyetlen vendég megjegyzése, észrevétele is fontos.

Az elmúlt években már odáig jutottunk, hogy a Napló felmérése igenis mérvadó, nemcsak a települések vezetői, lakói, hanem az itt nyaralók is figyelemmel kísérik. A településeken pedig gyakran éppen a felmérés tapasztalatai alapján változtattak bizonyos kérdésekben az addigi gyakorlaton.

Az idén is tíz település: Alsóörs, Badacsonytomaj, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, Csopak, Révfülöp, Szigliget és Tihany vesz részt a játékban. A tavalyi tizedik helyzett Balatonfűzfő helyett az idén ismét Révfülöp szállt be a vetélkedésbe.

Kérdezőbiztosaink hétfő óta járják a települések strandjait, ahol a több nyelvű kérdőíveken tíz, a turisták által legfontosabb szempontot kell értékelniük 1-5 ponttal. A település és a strand tisztasága, parkolás, közlekedés, információ, kulturális-, kirándulási- és sport programok, lehetőségek, szálláshelyek, éttermek minősége, közbiztonság, vendégszeretet ezekre mind rákérdezünk.

Az elmúlt évekre visszatekintve érdekes, hogy általában a kis települések vitték el a pálmát. Tavaly első alkalommal Alsóörs nyert, a település többször nyerte már el a közönségdíjat, illetve mindig a dobogón vagy annak a közelében végzett. Balatonakali és Csopak a többszörös nyertesek között van, de Tihany és Szigliget is jól szerepelt általában. Az augusztus 3-án a települések betűrendjében közölt sorozatunkból pedig kiderül, idén melyik a legkedveltebb nyaralóhely az itt üdülők szerint.

A Napló felméréséhez a Zala illetve Somogy megyei napilapok is csatlakoztak idén első alkalommal, ezért a végén a listát az ő felmérésükkel teljessé tesszük.


Alsóörs, a tavalyi győztes büszkén viseli
és hirdeti a Napló felmérésén elnyert címet
(Fotó: Gáspár Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!