Íme a világ legjobb fehérbora!

Szentantalfa - A borászati szaklapok ízlésformálással, a kereskedelemben kapható borok értékelésével is segítenek eligazodni a vásárlóknak. Ausztria egy jó nevű lapja, az A La Carte ebben az évben a világ legjobb fehérborának egy szentantalfai chardonnay-t talált.

Varga Ibolya

- Nagyon meglepődtünk, amikor meghallottuk a hírt - emlékezik vissza Dobosi Dánielné, Ilonka. - Egy régi kedves partnerünknek adtunk ajándékba néhány palacknyit a 2008-as évjáratú zánkai, bioeljárással készült chardonnay borunkból.

Hamarosan kereskedelmi célra kért belőle egy osztrák borszaküzlet ré-szére. Nyilván onnan kerültünk be abba a válogatásba, melyben a világ minden tájáról érkezett minőségi borokat versenyeztették. Ebben a válogatásban a mi borunkat kiáltották ki a fehérek között a világon a legjobbnak.

Úgy érzem, ez rangos elismerés a borvidéknek, a termőtájnak, a bioboroknak és természetesen a mi családi gazdaságunknak is.

A Dobosi-pincészet a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület minősített állomása. Az üzem családi vállalkozás, amely az 1700-as évek elején jött létre Szentantalfán, azóta apáról fiúra szállt a szőlőtermesztés hagyománya. A szőlőtermesztésben már több évtizede a környezetbarát módszereket használják, most már a teljes területükön minősített és tanúsított biotermesztők.

A család tulajdonában lévő szőlőültetvények együttes nagysága 18,5 hektár. A család más, a szőlőhöz kapcsolódó tevékenységekkel is foglalkozik.

Öt gyermekük közül négynek már a gazdaság ad munkát. Dániel a borászati berendezések forgalmazásával, kiépítésével foglalkozik, Bálint a borászatot irányítja, Ilona a borházat vezeti, Győző a marketinges feladatait látja el.

A veszprémi ökovásárban bemutatkozott a Dobosi-pincészet, a képen középen Dobosi Dánielné, Ilonka kínálja a finom vörös mustot

(Fotó: Gáspár Gábor)

 

A legkisebb gyermekük, Artúr még középiskolás, de biztosan megtalálja majd a neki való feladatokat. A borászatban évente 30 ezer palack bort állítanak elő, amelynek a döntő részét Magyarországon belül hozzák forgalomba.

A választékuk igen nagy, húszfajta bort és kétféle szőlőlét készítenek. Utóbbit hőkezelik, hogy megőrizze mindazokat az értékeket, amiért a mustot szeretjük. Főbb termesztett szőlőfajtáik az olaszrizling, a chardonnay, az ottonel muskotály, a cabernet sauvignon és a furmint. A pincészet a bioborok versenyein és a területi seregszemléken egyaránt elindítja a termékeit. Számos aranyéremmel büszkélkedhetnek.

Az idei évben az ő kék-frankosuk szerepelt az egyik irodalmi díj, a Balassi-kard átadásán mint a díj hivatalos bora. Ez azzal is járt, hogy a díjazottak két-két palacknyit ajándékba kaptak ebből a borból. Érdekes, hogy korábban már ez a megtiszteltetés érte dr. Tóth Sándort, aki Monostorapátiban szőlészkedik, ebben az évben a jövő évi díjátadásra a zánkai Lídia Borház 2006-os évjáratú, kései szüretelésű olaszrizlingjét választották ki.

- A szőlészet-borászat a mi vidékünkön hagyomány, és régebben az emberek többségének anyagi biztonságát alapozta meg - fejti ki Ilonka. - Örülök neki, hogy a mi családunkban természetes a kötődés ehhez az ágazathoz. Az viszont már kicsit fáj, hogy az ország távolabbi vidékein jobban ismernek bennünket, mint itthon.

Legutóbb egy borászati rendezvényen Gráf József földművelésügyi miniszter is nagyon dicsérte a Dobosi- pincészet borait, különösen a tisztaságukkal, zamatosságukkal volt elégedett. Ő is arra biztatta a családtagokat, hogy még szélesebb körben mutatkozzanak be.

A szentantalfai pincészetnek és a benne kialakított kóstolóteremnek rendszeresen sok látogatója van. Budapesten a biopiacon minden héten árusítják a termékeiket. Jelen vannak a nagy áruházláncokban, és a közeljövőben Veszprémben is nyitnak egy mintaboltot. Bár a biotermékek ára általában kicsit magasabb, mint a vegyszert használóké, a borok esetében nem mondhatók túlzottan magasnak az árak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!