India, Magyarország és a sztereotípiák

Balatonfüred - Mi jut az olvasó eszébe Indiáról? Jóga, meditáció, nyugalom, többnyire. Nemrégiben azonban találkoztam egy indiai lánnyal, aki bebizonyította, néha el kell felejteni a sztereotípiákat.

Gaál Julianna

Antara Phookan hat hetet töltött Magyarországon, a füredi Lóczy gimnáziumban volt gyakorlaton, ahol az indiai kultúrával ismertette meg a diákokat.

- Nem ez az első utam Európába, sokat utaztam a világban, Amerikában, Ausztráliában is jártam már. Szüleim fontosnak találták azt, hogy nyitottnak, tájékozottnak neveljenek engem és két testvéremet. Közép-kelet Európában még nem jártam, ezért szerettem volna felfedezni ezt a részét a világnak, hiszen azt hallottam, nagyon más, mint a nyugat.

 A 23 éves Antara magabiztos lány, kedves és kimért, a beszélgetés alatt villámgyorsan megfogalmazza válaszait, lezárja és megy tovább. Nem cseveg, nem gondolkodik el közben.

- Magyarország nem olyan, mint amilyennek elképzeltem - válaszol kérdésemre. - Bizonyos értelemben sokkal fejlettebb, mint ahogy vártam, másrészt pedig még mindig érezhető a kommunista rezsim hatása. Ez azt jelenti, hogy az emberekben nincs elég versenyszellem, várják, hogy valami történjen anélkül, hogy tennének érte. Erősen élnek a hagyományok, és ahogy látom, az emberek többsége nem lép ki ezekből. Az én szülővárosom egy rohanó nagyváros India északkeleti részén, és mivel rengeteg az ember, komolyan meg kell küzdeni mindenért - mondja. 

Indiában hatalmas a verseny, az embereknek nem csak az alapvető elvárásoknak kell eleget tenniük, hogy valamire jussanak, hanem ennél többet kell teljesíteniük. Persze ott van a másik oldal is, a vidéki élet, a nyugalom, az az India, mely megfelel a sztereotípiáknak, de éppen ettől a sokszínűségtől csodálatos ez az ország.

Antara hindu családba született, azt mondja, hisz Istenben, de a vallásban már nem.

- Hiszem, hogy van egy természetfölötti erő, de azt nem fogadom el, hogy valaki irányítson, hogy megmondja nekem, mit kell tennem. Az általam követett értékek normális emberi értékek, melyet a családomtól kaptam. Indiában minden a családi neveltetésen múlik, az én szüleim nyitott, elfogadó és modern emberek. Ők három év együttjárás után kötöttek szerelmi házasságot, abban az országban, ahol még mindig népszerű a kényszerházasság intézménye.

Antara már nincs Magyarországon, továbbutazott Bécsbe, Olaszországba, Franciaországba, hogy utána Londonban összefusson édesapjával. Azt mondja, ha túl sokáig marad egy helyen, unatkozni kezd. Még Indiában is, mely saját bevallása szerint is a legegyedibb, legváltozatosabb, legszenvedélyesebb hely a világon.

Antara a világ legnagyobb egyetemi szervezetén, az AIESEC-n keresztül érkezett hazánkba. A szervezet a világ több mint száz országában közel 35ezer tagot számlál. Célja a legtehetségesebb fiatalok felfedezése és számukra gyakorlati és vezetői tapasztalat nyújtása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!