Ingyen adják a zenét

Budapest, Veszprém - Az alternatív lemezkiadásé a jövő, véli Baranyai "Eckü" Dániel, az országos hírnév felé kacsintgató veszprémi/pétfürdői Hősök hip-hop banda egyik tagja.

Szabó Péter Dániel

Az internetes letöltések világát éljük. Elég, ha valamely online hírkapura kattintunk, napi szinten követhetjük a lemezkiadók és az illegális tartalmakért felelősnek kikiáltott torrentoldalak csatáját. Néha komoly jogi harcok árán bezár(at)nak egy-egy oldalt (pl.: PirateBay), ám a zenészek nagy része szerint meddő a küzdelem. A világhírű Radiohead zenekar már két évvel ezelőtt saját honlapján tette letölthetővé aktuális albumát, s így tett a magyar hip-hop szcéna egyik legjobb dj-jeként számon tartott Mihálku Balázs, alias Zomblaze is.

- A zenét ingyen odaadom mindenkinek, hadd hallgassa csak, akinek tetszik. Ha úgy gondolja, hogy támogatni akarja a munkámat, úgyis szán rá valamennyi pénzt, s megveszi eredeti cd-n, jó minőségben. Egyébként pedig feleslegesnek tartom a küzdelmet a letöltések ellen, ezért is raktam fel a honlapomra a most elkészült önálló lemezemet. Gondoljunk csak bele, két napon belül úgyis felkerült volna valamelyik torrent oldalra, így inkább tőlem töltik le az emberek - mondta el kérdésünkre Zomblaze, akinek új szerzői lemezén a Hősökből ismert Baranyai "Eckü" Dániel is vendészerepel. 

- Nem kérdés, az alternatív lemezkiadásé a jövő. Szükség van persze az albumokra fizikai formában is, de például a hip-hop nagyon nagy réteget be tud szippantani az internet által, s nekünk vétek lenne kihasználatlanul hagyni ezt a lehetőséget. A videómegosztó oldalakon rengetegen nézik a magyar előadók klipjeit, a MySpace-en is több ezer látogatóval számolhatunk, s lehetőség szerint minél több dalt ingyenesen letölthetővé teszünk mp3 formátumban. A fő célcsoportnak számító 15-25 év közötti korosztályt nem is lehet másképp, a hagyományos csatornákon keresztül elérni - mondja a veszprémi/pétfürdői banda egyik szövegelője, aki szervezőként szerepel a napokban megjelent PP címre keresztelt válogatásalbumon.

- A dupla P betű Palota és is Pétfürdő együttműködését hivatott jelképezni, a zenei anyagot ingyenesen szedhetik le a műfaj kedvelői a netről. Egy kis palotai stúdióban rögzítettük a lemezt, a környékbeli barátaink szerepelnek rajta, a cél pedig, hogy a még kevésbé ismert, ám tehetséges előadók is megjelenési lehetőséghez jussanak általa. Kissé talán a néhány évvel ezelőtt megjelent, a királynék városának hip-hop cuccait felvonultató Westprém City Allstarz lemezhez hasonlítható a kezdeményezés - jegyezte meg Baranyai Dániel, aki természetesen maga is mikrofont ragadott néhány nóta erejéig az ígéretesnek tűnő összeállításon.

 

A BitTorrent egy számítógépek online összekapcsolódására épülő fájlcserélő rendszer. A kliensprogramok a fájlokat darabokban töltik le. Minden csomópont megkeresi a hiányzó részhez a lehető leggyorsabb kapcsolatot, miközben ő is letöltésre kínálja fel a már letöltött fájldarabokat. Minél keresettebb egy fájl, annál többen vesznek részt az elosztásában, ezáltal az elosztása gyorsabban megtörténik, mintha mindenki egy központi helyről (szerverről) töltötte volna le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!