Ingyenes szűrés Veszprémben

Idén ötödik alkalommal indított országos ingyenes szűrőkampányt az Egy csepp figyelem Alapítvány.

Napló Online

Az Erős Antónia által létrehozott alapítvány május 14-től szeptember végéig minden megyeszékhelyet végiglátogat, és ingyenes szűréseket tart. Az egyes megyéket olyan ismert emberek képviselik, akik az adott városban vagy annak környékén laknak.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány országos körútja az Egy CSEpp Teszt (ECSET) nevet kapta, mert célja az, hogy képet kapjunk az ország egészségi állapotáról.

A szakemberek minden helyszínen ingyenes szűréseket tartanak, így bárki megméretheti vércukorszintjét, vérnyomását, koleszterinszintjét, vagy akár testösszetétel monitorozáson, melanóma szűrésen, lépésszámláló- vagy bőrtípus tanácsadáson is részt vehet.

Az alapítvány célja a rendezvénysorozattal az, hogy az ország nagyvárosaiban egyrészt ingyenes szűrési lehetőségek legyenek, másrészt minél több ember kapjon felvilágosítást a különböző krónikus betegségek kezelésével, megelőzésével kapcsolatban (cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bőrrák, elhízás).

Az ECSET állomásain a szakemberek felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a rendszeres és ellenőrzött testmozgásra, és segítenek a különböző betegségek kockázatának felmérésében (Findrisc-diabétesz teszt, kardiovaszkuláris rizikó-teszt, testösszetétel monitor, anyajegy vizsgálat). Az alapítványnak az is a célja, hogy a szűrés után a megfelelő szakorvoshoz, illetve háziorvoshoz eljussanak azok, akiknek az értékei eltérnek a kívánatostól.

Az alapítvány munkatársai táplálkozási, testmozgással kapcsolatos tanácsokat is adnak, és megmutatnak, kipróbáltatnak olyan eszközöket a résztvevőkkel, amelyek az egészséges életmódot szolgálják (önellenőrzést segítő otthoni vérnyomás-, vércukor-, koleszterinmérők, lépésszámlálók, stb )

Azok, akik ellátogatnak az Egy CSEpp Teszt eseményeire, nemcsak az egészségükért tesznek, hanem segíthetik városukat a „Legegészségesebb város” cím megszerzésében is.

A versenyben sztárok állnak a városok mellé. Minden megyeszékhelyet „sztár képviselők” is meglátogatnak, akik részt vesznek a szűréseken, ezzel buzdítva saját megyéjük lakóit.

Többek között elfogadta a felkérést Barabás Éva, Détár Enikő, Erdélyi Mónika, Gombos Edina, István Dániel, Jakupcsek Gabriella, Katus Attila, Gazdag Tibor, Ördög Nóra, Pataki Zita, Rékasi Károly, Szellő István, Szily Nóra, Vujity Tvrtko és Véber István.

Az alapítvány szakemberei minden esetben részletesen tájékoztatják azokat, akiknek bármely egészségi értékük eltér a normálistól, és orvoshoz irányítják őket.  Külön figyelmet fordítanak azokra, akik már érintettek az említett betegségekben.

Szánjon egy csepp figyelmet egészségére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!