Irány a riói olimpia!

Balatonfüred Úgy tűnik, európai vizeken verhetetlen Vadnai Benjámin. A Balatonfüredi Yacht Club (BYC) remek vitorlázója az Európa-bajnoki győzelme után a tizennégy állomásos Európa Kupát is megnyerte a horvátországi Hvar szigetén.

B. Virág Rita

A 15 esztendős Vadnai Benjámin a szakemberek szerint a magyar vitorlássport egyik legnagyobb reménysége. A balatonalmádi fiatalember már az optimist hajóosztályban is rendkívül eredményesen szerepelt, tavaly Európa-bajnoki ezüstéremig jutott, az idén pedig a laser 4.7-es osztályban már Európa-bajnoki címet ünnepelhetett az U-16-os korosztályban, míg az U-18-ban ezüstérmet érdemelt ki, ráadásul kategóriájában az Európa Kupa összetett győzelmet is megszerezte.

A 2010-ben a megye legjobb ifjúsági sportolójának is megválasztott vitorlázó elvileg tavaly még optimist osztályban versenyezhetett volna, azonban annyit nőtt, hogy kénytelen volt hajótípust váltani. Ez a vitorlás az optimistnél jóval nagyobb, gyorsabb és egészen másképp kell irányítani is  tudtam meg Benjámintól.
A laser egyébként olimpiai hajóosztály, a standard típusúak vehetnek részt az ötkarikás játékokon. A füredi Lóczy gimnázium diákja elmondta, a 2016-os olimpiára esélye lehet kijutni.

Benjámin három éves korától úszott, de édesapja vitorlázott, ami nagyon megtetszett neki is, így gyorsan sportágat váltott. Kezdetben Fűzfőn sportolt, majd két évvel ezelőtt a BYC-hez igazolt, itt Csomai József edző irányításával készül.

A rendkívül sikeres évet maga mögött hagyó fiú annyit serleget, díszes kupát, érmet gyűjtött össze, hogy házukban már alig találni szabad helyet nekik. A tehetségére a Sail Coach Hungary szervezete is felfigyelt, és a jövő reménységeit összefogó egylet tagja lett. Ennek köszönhetően két hét múlva egy hónapos edzőtáborba utazik Franciaországba más magyar fiatalokkal, és ott különböző nemzetek ugyancsak ügyes fiataljaival gyakorolhat együtt. Ez az egy hónapos távollét kitűnő felkészülési alapot jelent majd az idei feladatokra.


Benjámin elmesélte, már többször előfordult, hogy ilyen sok időt távol töltött a családjától. Ilyenkor a sok foglalkozás miatt nincs ideje a honvágyával foglalkozni. Ráadásul ezekben a táborokban sok önállóságot is tanulnak, hiszen részt vesznek a mindennapos takarításban, főzésben. Szerencsére, tette hozzá, mosni azért mosnak rájuk.

Az angol, informatika szakos kilencedik osztályos Benjinek a vitorlázáson kívül szívesen síel, ping-pongozik, vagy jégkorongozik, de főképp az iskola, a vízi és a szárazföldi edzések hármasában éli mindennapjait.

A 2007-es Kékszalagon is kimagasló eredménynek örülhetett: édesapjával az összetett versenyben a 12. helyet szerezték meg Assojukkal, viszont kategóriájukban a legjobbak voltak. Természetesen egyszer majd kormányosként szeretne indulni Európa leghosszabb tókerülő viadalán. És, ha már az álmoknál tartunk, a világ leghíresebb vitorlás versenyén, az Amerika Kupáján is szívesen részt venne. Azzal is tisztában van, ide egy olimpiai érem a beugró.

A szabályok szerint Benjámin tizennyolc évesen ülhet majd át az olimpiai hajóba, a laser standardbe. Ez azt jelenti, Rio de Janeirot célozhatja meg legelőször. Persze addig is sok feladat várja, hisz az idén Hollandiában Európa-bajnokságot tartanak, a világbajnokságot pedig San Fransiscoban bonyolítják le.Európai vizeken verhetetlen a balatonfüredi klub sportolója Az Európa Kupa utolsó, 14. fordulóját a horvát Hvar szigetén rendezték meg tavaly évvégén. Itt, ahogy már említettük, Vadnai Benjámin szerepelt a legeredményesebben, hisz két aranyérmet is begyűjtött.

Laser standard osztályban a 19 évesek között Bakóczy Róbert, míg laser radialban a 17 éveseknél Mátyás Viktor szerzett ezüstérmet. A női laser radialban Héjj Viktória a dobogó harmadik fokára állt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!