Itt van a legtöbb munkanélküli

<b>Megyei körkép</b> - Legutoljára tizenkét évvel ezelőtt haladta meg a nyilvántartott álláskeresők száma a 18 ezret. Ezzel a régióban Veszprém megyében van a legtöbb munkanélküli.

Tremmer Tamás

A megye kulcs-nemzetgazdasági ágában - a feldolgozóiparban - jelentősen csökkent a munkaerő-kereslet, egyes ágazatokban (például járműalkatrész-gyártás, elektronikai alkatrészgyártás) fokozottan érezhető a recesszió hatása, aminek egyenes következménye a létszámleépítés.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint január végén a Közép-dunántúli Régióban 48297 volt a nyilvántartott álláskeresők száma, amely az egy évvel ezelőttinél 27,1 százalékkal (10310-zel) több. A 12 hónap alatt bekövetkezett növekedés mértéke az ország hét régiója közül itt volt a legnagyobb.

A nyilvántartott állástalanok száma Fejér megyében 3874-, Veszprém megyében 3577-, Komárom-Esztergom megyében pedig 2859-cel volt magasabb, mint 2008. januárjában. 

A Közép-dunántúli régió három megyéje közül 2009. januárjában a legtöbb állásnélkülit (18698) Veszprém megye kirendeltségei tartották nyilván. 

Az egy év alatt bekövetkezett növekedés mértéke (23,7 százalék) a 19 megyét vizsgálva itt a negyedik legmagasabb. A régión belül a legkevesebb állástalant, 11044-et továbbra is Komárom-Esztergom megye kirendeltségei tartják nyilván, míg Fejérben 18555 a számuk.

Az eltelt hónapban régiós szinten 12,2 százalékos növekedés következett be a regisztráltak számában, amely Nyugat-Dunántúl után a második legmagasabb a régiók sorában. (Országosan 6,7 százalék az emelkedés mértéke.)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!