Jön a március, horgászatra fel!

Gondolom, a horgászok hasonlóképpen vannak vele, mint én, bizsereg a kezük egy kis pecázásért. Úgy látom, szép lassan szabadulnak a tavak a jég fogságából.

Tremmer Tamás

Akárhogy is makacskodik a tél, állásait hamarosan kénytelen lesz feladni, mi pedig a pecabotokat kézbe véve elindulhatunk halakat keresni.

Addig azonban van még dolgunk a meleg lakásban, a felszerelésünket fel kell készíteni az idei kihívásokra. A szokás évi nagytakarításnak, karbantartásnak ilyentájt van ideje. A csukatilalom miatt a léki horgászat nem sok sikerrel kecsegtet, a vizek viszont lassan szabadulnak a jég fogságából, ezért illik átnézni a cájgot.

Hétvégén már én is elővettem a ládikámat, és alaposan átpakolásztam, természetesen a cuccokat kiborítottam belőle, átmostam, aztán újra mindennek megkerestem a helyét benne. Lebontottam néhány hanyagul elpakolt előkét, kidobáltam a kopott horgokat, meg amelyiken száradt giliszták maradtak Amit lehet megfentem, új előkét kötöttem, de szőrös szívű voltam magammal, csak a tökéletesen jót hagytam a pakkomban.

Átnéztem, mi hiányzik, aztán irány a horgászbolt! Súlyos ezresek bánták mindezt (zsinór, forgókapcsok, előkék, etetőkosarak, és a többi), de legalább tudom, év közben nagy meglepetés nem érhet. És akkor etetőanyagot, ízesítőt még nem is vásároltam

A horgászfelszerelés leginkább igénybe vett tagja a zsinór és az orsó. Előbbivel egyszerű a teendő, ha nyúlott, rojtos, cserélni kell, ezen nem múlhat a Moby Dick.

A rutinosabbak már úgy csinálják, hogy a felcsévélt zsinórt évente megforgatják, aztán a második év végén kidobják. Aki ritkábban jár horgászni, az megteheti mindezt négyévente is. Vigyázat, a zsinór élettartama nem tart örökké, ugyanúgy öregszik, mint bárki más, így négyévente érdemes megszabadulni tőle.

Az orsóval más a helyzet, azt "csak" karban kell tartani, hiszen a szerkezetet számos fizikai hatás és mechanikai terhelés éri működés közben az év során. Mint minden gép, az orsó is gondoskodást, tisztítást, karbantartást igényel, amit törvényszerű betartanunk. A megfelelően karbantartott orsó nagyobb üzembiztonsággal és hosszabb élettartammal hálálja meg a beavatkozást.

Az orsó külső karbantartását mindenki elvégezheti, akár horgászat után, akár rendszeresen. A felületére tapadt szennyeződéseket (etetőanyag, halpikkely, nyálka, sár, stb.) nedves, vagy szilikonos törlő ruhával tanácsos minél hamarabb eltávolítani, mert később biztosan nehezebb lesz. A külső tisztítás után célszerű szilikonos, vagy műszerolajos ruhával átfényesíteni a felületet, ez eltünteti az orsó belső tisztításához alkalmas anyagok okozta kifakulást is.

Az orsót szétszerelni és annak belső szerkezetébe nyúlni csak gyakorlattal, vagy jó műszaki érzékkel rendelkezőknek ajánlatos. A belső alkatrészek lemosásával eltüntetjük a koszos, elhasználódott régi kenőanyagot.

Az alkatrészek megtisztítása nélkül a zsír pótlása értelmetlen és felesleges. A fékrendszer ugyancsak alapos karbantartást igényel, ha szárazon fut, hatása nem egyenletes, letapadhat, illetve megugorhat. A fékrendszer karbantartása megakadályozza a zsinórok szakadását.
 

Címkék#horgászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!