Jubilál a Pergő Rozmaring

Városlőd - Negyvenöt éves jubileumát ünnepelte a hétvégén a Pergő Rozmaring Táncegyüttes, s ebből az alkalomból gálaműsorral lepték meg a népes közönséget.

Toldi Éva

A számos meglepetést is kínáló programban többek között dunántúli ugróst, lassú és friss csárdást, mezőségi, rábaközi, dél-alföldi, szatmári és hagyományos német táncokat, döngölős polkát, bácskai marsot láthatott a nagyérdemű, melynek soraiban ott ült az együttes elindítója, első vezetője, a mindenki által csak Manyi néniként emlegetett Zágon Sándorné, aki a hatvanas évek elején azóta elhunyt párjával alapította meg a tánccsoportot, s volt annak lelke harminc éven át. Az eltelt közel fél évszázad során mintegy 400 fiatal táncolt a Pergő Rozmaringban, hangzott el a prológusban. Az együttes azon ritka hazai közösségek egyike, ahol a sváb és a magyar néptáncot is magas színvonalon művelik, ennek bizonyítéka a sok-sok rangos elismerés, amelyet magukénak tudhatnak, mondta Eich Mária,  a helyi német nemzetiségi kulturális egyesület vezetője.

A jubileum közönségét elsőként Csekényi István polgármester köszöntötte, aki maga is tagja volt korábban a tánccsoportnak, s aki a gálán kortársaival egy fergeteges molnártáncot mutatott be, sziporkázó humorral. Felléptek a csoport mai vezetői, a Petres házaspár (Andrea és Ákos), akik méltó utódai az alapítóknak, valamint két, kilenc és ötéves gyermekük is, valamint a Városlődi Vegyeskar Bankó Mónika vezetésével. A talpalávalót a Tegnap zenekar és a Séd-Party együttes szolgáltatta.

Az ünnepi alkalom egyúttal az Ajkai Kistérségért Közalapítvány által szervezett, A mi falunk a legjobb elnevezésű programmal is összekapcsolódott, amelyben Városlőd bemutatta kultúrája mellett fejlődő vállalkozásait, egyesületeit. E program keretében köszöntötte a tánccsoportot a zsűri tagjaként Schwarz Béla ajkai polgármester, aki bejelentette, hogy a közalapítvány ötvenezer forinttal jutalmazza a Pergő Rozmaringot. Dr. Albert Vendel,  a Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége megyei elnöke üdvözlő szavaiban hangsúlyozta: az együttes példát ad arról, hogy milyen szépen megfér egymás mellett és kiegészíti egymást a nemzeti és a nemzetiségi kultúra. Egyúttal örömmel közölte, szövetségük negyvenezer forinttal támogatja a jubiláló közösséget.


A sváb és a magyar néptáncot is magas színvonalon művelik
(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!