Jubiláló Hősök

Veszprém - Telt házas veszprémi koncerttel ünnepelte a napokban megalakulásának tizedik évfordulóját a Hősök zenekar. A hip-hop stílus (egyik) hazai helytartójaként is bátran aposztrofálható csapat egy hobbi-együttesből vált az ország egyik, a fiatalok körében mindenképp legnépszerűbb bandájává.

Szabó Péter Dániel

- Még ma is előttem van a kép, ahogy az akkori stílusnak megfelelően katonai gyakorlónadrágban a 2001 októberében a tapolca-diszeli művelődési házban adott első koncertünk előtt a házi feladatot írja Joeker (Komjáti Ádám, ma a banda egyik zeneszerzője), mi pedig feszültséggel vegyes izgalommal várjuk a színpadra lépést - mondja Baranyai Dániel, azaz Eckü, a Hősök egyik mikrofonzsonglőre, akivel a jubileum kapcsán ültünk le egy rövidke múltidézésre és persze számvetésre.

A veszprémi Őrült Oldal (Brash, Mentha) és a pétfürdői Ammóniaszökevények (Eckü, Joeker) "házasságából" létrejött banda a 2001-es megalakulást követően rögvest a tettek mezejére  lépett.  Dolgozott bennünk az ifjonti lendület, folyamatosan készültek a dalok. A hétvégi bulik alkalmával walkmanen hallgattuk a zenei alapokat, amire ott, helyben  készültek a szövegek. Vasárnaponként aztán mentünk Szombathelyre, Berti barátunkhoz felvenni a nótákat. Így készült el a Szóhisztéria című bemutatkozó albumunk 2002-ben - meséli Eckü.

Az első nagyobb áttörést aztán a 2003-as esztendő hozta, hiszen megjelent a Nyelvtan című második korongjuk, a négyes megnyerte a Hip Hop Mission névre keresztelt országos tehetségkutató versenyt, felkerültek az ennek kapcsán megjelent válogatáslemezre, az Animal Cannibals révén pedig nyári fesztiválokon is bemutatkozhattak a nagyérdeműnek. Sztori persze ebből az időszakból is akad.

- A soproni VOLT fesztiválos koncertünk emlékezetesre sikerült, ráadásul az akkor 12 éves, ma már országszerte ismert SP is kint zúzott a bulin. Nagyon tetszett neki, jött is utána autogramot kérni meg haverkodni, a mai napig mindig nevetve emlegeti, ha találkozunk valahol.
 
Az elkövetkező években Brash és Joeker hazai rap-szcénát bemutató remixalbuma és Mentha szólólemeze mellett a királynék városának hip-hop életét prezentáló Westprém City Allstarz lemez érdemel említést. 


- Jól sikerült az a projekt, megmutatta, hogy mennyi tehetséges előadó él Veszprémben. A banda és az ehhez kapcsolódó baráti társaság egyébként nagy és összetartó volt már akkor is. Volt olyan győri buli, ahova mintegy negyvenen mentünk el. Két buszt béreltünk, s persze féktelen mulatozásba torkollott az este, a veszprémi ifjak letették a névjegyüket Győrben is - emlékszik vissza nevetve Eckü, aki nem tagadja, voltak hullámvölgyek is a banda életében.

- Nem volt mindig egyértelmű, hogy menni fog, az utóbbi két-három év erősített meg minket abban, hogy igény van arra, amit képviselünk. Mindez persze csak úgy működhet, hogy barátok vagyunk. Látjuk, hogy a rengeteg befektetett munkával honnan hova értünk el a tíz esztendő alatt.

Ugorjunk most 2008-ra, ami a második fordulópontnak is nevezhető a Hősök életében. - Addigra eljutottunk oda, hogy évi 50-60 koncertet adtunk szerte az országban, s igényes köntösben megjelenhetett a Klasszik című lemezünk. Kicsit fel is nőttünk, elkezdtük komolyan venni az egész zenekarosdit. Az ott elkezdett tudatos munka aztán 2010-re érett be igazán. A más stílusú zenekarokkal abszolvált országos mixtúra, illetve a RapRock Superstar turné révén olyan helyekre is meghívást kaptunk, ahol eleddig nem igazán láttak vendégül hip-hop csapatokat. Szerencsére sikerült bizonyítanunk, hogy igenis van létjogosultsága s felvevő- közege ennek a stílusnak.

Ezek a sikerek pedig új kapukat nyitottak meg a Hősök előtt. A magyar MTV Ákos életművét feldolgozó műsorában az előadódalszerző Ikon című dalát játszhatták, ami azóta is a rádiók és nem mellesleg a közönség nagy kedvence. Az egyik szponzor révén szövegeltek egy vonaton is. 

- A Szegedi Ifjúsági Napokon tartott bulinkat követően, két óra alvás után szóltak, hogy az egyik budapesti főiskola gólyatáborába különvonat indul a fővárosból Balatonszárszóra. A minimális hangtechnikát biztosították, mi pedig a mozgó vonaton nyomtuk egészen a magyar tengerig a bulit. Félelmetesen jó hangulatban telt az a délelőtt, még a csomagtartóról is lógtak az emberek.

Aztán idén tavasszal megjelent a banda negyedik albuma. A szakma és a közönség elismerését egyaránt kivívó, Négy évszak című korongon olyan vendégelőadókkal szövegelnek a fiúk, mint az NKS, Busa Pista, Deego, Siska vagy épp a Paso frontembere, Krsa.  A csapat szerepelt az MR2 Akusztik című műsorában is. A rendhagyó bulit állandó zenekarukkal, a Zhe Banddel együtt nyomták le. Népszerűségüket jól példázza az is, hogy az elmúlt nyáron az összes jelentősebb hazai fesztiválon színpadra léphettek, alkalmanként több ezer embert megmozgatva.

 

A zene és a szöveg a legfontosabb

Ismertségük odáig jutott, hogy a kereskedelmi televíziók szórakoztató műsoraiban is feltűntek már.  - Addig nincs ezzel baj, amíg a zenénk és a mondanivalónk miatt hívnak. Arról szívesen mesélünk ugyanis bárkinek. A bárgyú bulvártémákban azonban hiába kérik a véleményünket, sem magunk, sem pedig a közönségünk miatt nem fogunk ilyen riportokban szerepelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!