Jut-e rá elég pénz? - Több kamerával nagyobb a biztonság

Veszprém - A térfigyelő kamerák számának növelésével jelentősen javulna a megyeszékhely közbiztonsága. Ezzel mindenki egyetért, csak éppen egyelőre nincs pénz a megvalósításra.

Mátételki András

Még öt évvel ezelőtt egy kínai cég felajánlása révén biztonsági kamerákat szereltek fel a városházában, továbbá térfigyelő kamerák figyelték a belváros gyalogosforgalmát. A megvalósításhoz az önkormányzat is anyagilag hozzájárult. 

A berendezés memóriája, a képrögzítő számítógépes egység felügyeletét akkor a Nyugalom Kft. vállalta magára, ám a felvételeket egyik munkatársuk sem nézhette meg, erre csakis a rendőrök voltak hivatottak. Az adatvédelmi törvény jóvoltából így van ez ma is. 

(Érdekes, hogy például a Tesco parkolója magánterületnek számít, aminek a forgalmát a képernyők mögött ülő civil biztonságiak nézik.) 

Kovács Zoltántól,
a város-üzemeltetési csoport vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy 2005-ben villámcsapás következtében akkora túlfeszültség keletkezett a hálózatban, hogy emiatt tönkrement a központi egység, valamint a nyolcból öt kamera. 

Még szerencse, hogy korábban biztosítást kötöttek, így két évvel ezelőtt a város 2,5 millióból már egy korszerűbb, digitális adatrögzítést végző központot építhetett ki a közterület-felügyelet központjában. 

Ezeknek a kameráknak már mozgatni lehet a szemét olyan szinten, hogy a kezelő le tudná olvasni a kirakatban lévő ruhák árát. Csak éppen nincs, aki a képernyő mögött ülve irányítaná a technikát, mert jelenleg a közterület-felügyelet munkatársainak sincs erre jogosítványuk. 

Kár, mert a megyeszékhelyen olyan technikát építettek ki, amely vezeték nélkül alkalmas a jelek továbbítására. Kézenfekvőnek tűnt, mondta a csoportvezető, hogy a kapitányságra kötik be a térfigyelő kamerákat, hogy kevesebb járőrnek kelljen az utcán szolgálatot teljesítenie, mégis egy időben több helyet figyeltek volna. 

A városi kapitány, dr. Giczi Róbert ezredes ez év elején írt levelében azt a megoldást vetette fel, hogy évi 13 millió forintért - ennyi lenne kollégái bére - ők ellátnák a kamerák működtetését a nap huszonnégy órájában. 

A kapitány azt is javasolta, hogy a költségmegosztás érdekében szerencsés lenne, ha a környező községekben is megvalósulna ilyen technikai fejlesztés, ami távol tartaná a bűnelkövetőket. 

Pálmann László,
a városi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője határozottan állítja, csökkent a bűncselekmények száma a belvárosban, amióta felszerelték a kamerákat. Ennek köszönhetően a balhés emberek kiszorultak a város szívéből. 

Ezért is fontos, mondta az alezredes, hogy minél több szórakozóhelynél, üzletnél legyen térfigyelő kamera, hogy a már megtörtént eseményeket könnyebben fel lehessen dolgozni, azaz kideríteni, hogy a kritikus helyen kik fordultak meg. 

Míg éjszaka a garázdákat képesek leleplezni ezek a kamerák, napközben a vagyon el-leni bűncselekmények elkövetőiről készíthetnének felvételeket. Több ügy sikeres lezárását ezeknek a szemeknek köszönhetik a nyomozók. 

E témában megkerestük Debreczenyi Jánost, hogy megtudjuk, mi a véleménye a kamerák számának további növeléséről, egyáltalán mennyi pénzt szán erre a technikára a város. 

A polgármester azzal tért ki a válasz elől, hogy a napokban széles körű egyeztető tárgyalást folytattak az érintettek a rendőrségen, amelynek részleteiről rövidesen sajtótájékoztatót tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!