Katasztrófahelyzet a zirci kóházban

Zirc - Egy alagsori csőtörés következtében mérges gázok szabadultak fel a zirci kórházban, így az intézmény egyik épületrészéből gázmaszkban menekítették ki a betegeket a tűzoltók.

Szabó Péter Dániel

Legalábbis a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös gyakorlatának forgatókönyve szerint, amelyet szombaton délután tartottak a bakonyi településen. A feltételezett helyzet szerint a magas nyomású vízvezeték tört el a kórház alagsorában, így az épületet ki kellett üríteni. Nem sokkal később azonban a víz betört a vegyszerraktárba is, onnan pedig mérgező gázok szabadultak fel, így a betegek mentése még nehezebb körülmények között folytatódott.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, a máltai mentőszolgálat ötödik alkalommal szervezett ilyen jellegű gyakorlatot, ahol 14 különböző egységtől mintegy 180 szakember dolgozott együtt a mentésben. A gyakorlat alapvető célja, hogy modellezzen egy valós katasztrófahelyzetet, ahol a különböző mentőegységek és szervezetek munkatársainak gyorsan és hatékonyan kell együttműködniük.



Bakos György őrnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen tartózkodó szóvivője elmondta, a feltételezett balesetet követően elsőként a zirci tűzoltók értek a kórházhoz. Miután leadták a jelentést, a katasztrófavédelem megyei ügyelete elrendelte a hármas riasztási fokozatot, amelynek értelmében műveleti szolgálat, a katasztrófavédelmi mobil labor és a veszprémi tűzoltók is a helyszínre siettek és segédkeztek a mentési munkálatokban.  

Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője a Naplónak a helyszínen elmondta, a katasztrófa bekövetkezte után a gázmaszkban dolgozó tűzoltók sikeresen kimenekítették a betegeket a kórházból, a helyszínre érkező mentőcsapatok pedig az udvaron felállított egészségügyi sátorban látták el és osztályozták sérülésük súlyossága szerint az elképzelt balesetben megsérülteken. A szituációs gyakorlatban a kórház valódi betegeinek egy része - akinek állapota megengedte és hozzájárult - is részt vett. Adányi László hozzátette, a gyakorlat a szeretetszolgálat háromnapos programjának csúcspontja, péntektől vasárnapig közel 200 önkéntes vett részt továbbképzésen a bakonyi városban.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!