Kelet-Európát csak az együttműködés mentheti meg

<b>Budapest</b> - Csak az együttműködés és a szolidaritás akadályozhatja meg Kelet-Európában az önbeteljesítő jóslatok megvalósulását, fejtette ki a Wall Street Journal hasábjain a bruegeli egyetem két kutatója.

MTI

A szerzők, Darvas Zsolt és Jean Pisani-Ferry emlékeztetnek arra, hogy az Európai Unió vezetői március elején lezajlott csúcstalálkozójukon elutasították a kelet-európai uniós országok együttes megsegítésére szolgáló pénzügyi alap létrehozatalának tervét, azt hangoztatván, hogy minden egyes ország speciális eset. 

Ami a szerzők szerint valóban így van, de szerintük nem szabad elfeledkezni a regionális dimenziókról sem.

Az, hogy az Európai Uniónak nincs valódi válasza a posztkommunista uniós országokban kialakult válságra, a szerzők szerint gazdasági és politikai kockázatokat egyaránt magában rejt. 

A piacok folyamatosan aggódnak emiatt, amit egyértelműen jelez, hogy az uniós csúcs után a Kelet-Európában leginkább elkötelezett Ausztriában jelentősen megemelkedett a szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) ára.  

A politikai kockázatokat illetően a szerzők arra utalnak, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a demokratikus értékek és intézmények iránt való elkötelezettség összehasonlíthatatlanul nagyobb ugyan a közép-kelet-európai országokban, ám a kockázatokat e tekintetben sem szabad alábecsülni.

A szerzők javasolják, hogy az Európai Unió kiterjedtebb szerepet, nagyobb regionális felelősséget vállaljon magára. Konkrétan azt verik fel, hogy valutacsere megállapodások keretében a nem eurózóna-tagországok államkötvényeit is fogadják el a hitelek fedezeteként. 

Emellett a nem-eurózóna uniós tagországoknak is ajánlják fel az euró újrafinanszírozási lehetőségeket. A szerzők szerint ezeket az intézkedésekkel átmenetileg a mostani rendkívüli körülmények közepette lehetne alkalmazni. Szerintük ezekkel a lépések  kedvező piaci hatásokat váltanának ki. 

Írásukat a szerzők azzal zárják, hogy felhívják a figyelmet: Európának nem szabad a koordináció hiányának hibájába esnie, mint azt az utóbbi időben nyilvánvalóan demonstrálta. 

Mint írják, eléggé kínos, hogy ha  a Világbank elnöke hívja fel az Európai Unió felelősségére a figyelmet, az viszont már egyenesen fájdalmas, ha ugyanez a figyelmeztetés az ideges tőkepiacoktól érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!