Készülnek a tolásra

<b>Márkó</b> - A szeptemberi baleset után a szerkezetet megerősítették, mihelyt az idő engedi, megkezdik a völgyhíd helyére tolását.

Tremmer Tamás

Igen komoly feladatot vállalt azzal a Bilfinger-Berger Kft., hogy alternatív ajánlattal nyerte a 8-as főút márkói elkerülő szakaszán építendő völgyhíd közbeszerzési eljárását. 


Az autósok az elmúlt év vége helyett csak az idei esztendő közepén vehetik birtokba a 8-as főút márkói elkerülő szakaszát
(Fotó: Gáspár Gábor)

A tenderben szereplő elképzelésük monolit vasbeton szerkezettel szemben betolásos acél-vasbeton öszvér szerkezetet tartalmazott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 276 méter hosszú völgyhíd hídtestjét a bándi oldali töltésen megépítik, s azt betolják a hét tartópillérre. Mivel az út 2x2 sávos lesz, ez két völgyhídszerkezet elkészítését jelenti.

Ahogy arról lapunkban az országban elsőként beszámoltunk, a völgyhíd szeptember 12-én tolás közben déli irányban másfél métert elmozdult és a tartóbakokról a terepszintre zuhant. A toláshoz használt segédszerkezet megsérült, ideiglenes rögzítése megtörtént. Az övlemezek és kereszttartók több helyen sérültek.

A kivitelező konzorcium ügyvezető igazgatója, Barabás Miklós lapunkat arról tájékoztatta, hogy a szakértői jelentés elkészülte után megkezdték a hibák kijavítását, valamint mindkét szerkezetet áttervezték, s ennek megfelelően megerősítik. A sérült völgyhídon a görbült lemezeket már kicserélték, a munka folytatása az időjárástól függ. 

A sérülésmentes szerkezeten monitoring rendszert építettek ki. Kilenc olyan pontot határoztak meg, hogy ha itt az érzékelők bármi rendellenességet tapasztalnak, a betolást egyenként is letilthatják. Egyébként a megerősítést követően próbatolást már végeztek, de rendellenességet nem tapasztaltak. 

Az üzemszerű betolást szeretnék mihamarabb megkezdeni, de az időjárás ezt is nagymértékben befolyásolja.

Barabás Miklós elmondta azt is, hogy a területen jelenleg más tevékenységre nincs módjuk. A földréteg 35-40 centiméter mélyen átfagyott, így azon munkát végezni nem lehet, de a technológia sem teszi ezt lehetővé.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!