Két évig él a kötelezettség - Sok a dolguk a szabálysértési ügyintézőknek

Veszprém - Sok munkát adnak a lopások a szabálysértési ügyintézőknek a veszprémi városházán, amelyek között az áruházi csenések vastagon vezetnek. Náluk 20 ezer forint az értékhatár, afölött már a rendőrség foglalkozik a tolvajjal.

Mátételki András

- Van, aki kiflit, kenyeret eszik, tejet iszik az áruházban, mondván, éhes volt. Mások méregdrága szőlőt csipegetnek, ők is hozzánk kerülnek - mondja Kovács Györgyi, az ilyen esetek egyik ügyintézője, aki megjegyzi, a legtöbb feljelentés a Tescoból érkezik. Hiába, nagy az áruház, éber a szolgálat.

- Volt, aki teszt-parfűmöt tett el, amit azzal magyarázott: azt hitte, mindenkié. Más speciális, jó drága borotvakészletet, cd-ket, dvd-ket, kisebb műszaki cikkeket csúsztatott a zsebébe, táskájába, de észrevették. Az elkövetők 30-40 százaléka hajléktalan, akik biztos, hogy megrendelésre dolgoznak, amikor értékes szeszesitalokat, rúd szalámikat, sajtokat akarnak kicsempészni. Akik nem ismerik el tettüket, azoknál beidézem a biztonsági őrt, akivel szembesítem, s megnézzük a videofelvételt, amiről minden kiderül. Legtöbbször már nincs helye a tagadásnak. Aki nem tudja kifizetni a bírságot - általában a hajléktanok -, átválthatják közérdekű munkára. A legkisebb bírság összege 10 ezer forint, a maximum 100 ezer. A többszörösen visszaeső nem számíthat méltányosságra. Minden ügyben egyedileg mérlegelünk, így figyelembe vesszük a lopott áru értékét, az elkövetés módját, az áru fajtáját, s persze a szociális körülményeket is. Amúgy részletfizetést is kérhetnek.

A befizetési kötelezettség két évig nem évül el. Tavaly a tulajdon elleni szabálysértési bírságként 2,4 millió forintot szabtak ki Veszprémben, igaz ennek az összegnek csak az egyharmadát fizették be. Sokan viszont az ügyintézőtől rohannak a postára, hogy megvegyék az okmánybélyeget, majd azt kérik: a határozatot ne küldjék ki a lakására, maradjon az ügy titokban családtagjai előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!