Ki is ez a három férfi? Emberekkel kereskedtek pápaiak?

Hamilton, Pápa - Emberkereskedés gyanújával folyik eljárás három pápai férfi ellen Kanadában. Az érintettek mindent tagadnak.

Mátételki András

Egy pápai férfi, akinek sikerült kiszabadulnia a fogságukból, az Ontario tartománybeli Hamilton város újságjának azt mondta: jól fizető munka reményében csábították ki őt másokkal együtt Kanadába.

A bevándorlási hivatalban hazudniuk kellett, hogy őket idehaza üldözik. Építkezéseken dolgoztak, de pénzt nem kaptak - okmányaikat elvették -, csupán az ellátásukról gondoskodtak. A szociális segélyt mások vették fel helyettük. A nyilatkozó szerint az otthon maradt családtagjaikkal zsarolták őket: ha nem azt teszik, amit tőlük elvárnak, bajuk eshet a rokonaiknak.

A kanadai lap szerint emberkereskedelem gyanújával folyik eljárás K. Attila, K. Ferenc és D. Ferenc ellen, akik tagadják, hogy bűncselekményt követtek el. Ez utóbbi férfi - a vád képviselője szerint - a közvetlen és távolabbi családtagokból álló magyar cigánycsoport vezetője.

Múltjuk után érdeklődtünk, de a pápai kapitányságon azzal hárították el érdeklődésünket, hogy nem ők foglalkoznak ezzel az üggyel.

A városban hosszas keresgélés után sikerült egy olyan illetőt találnunk, akik jól ismerte őket, ám idővel megromlott köztük a kapcsolat.

A névtelenséget kérő nyilatkozó elmondta, hogy K. Attila és D. Ferenc legutóbb 2007-ben bukott le, amikor Ausztriából rézkábelt loptak. Három furgonra egy-egy sofőrt szerződtettek, ők heten pedig személygépkocsikkal mentek utánuk. Egy használaton kívüli gyártelepről rézkábeleket hoztak el több 100 ezer forint értékben, csakhogy az osztrák rendőrök elkapták őket. A szervezők leléptek, de a furgonok vezetői beismerő vallomást tettek, így a felbujtók is rövid időn belül meglettek. Az eljárás alatt léptek le Kanadába.

Ebben az időszakban amolyan kiskirályként viselkedett Pápán az ugyancsak büntetett előéletű K. Ferenc, aki testi erejét és népes rokonságát is bevetette, ha valakit megzsarolt.

Informátorunk arra az ügyre emlékeztetett - annak idején írtunk róla -, amikor a negyvenes éveiben járó férfi az úgynevezett lengyel piac bérlését akarta erőszakkal megszerezni. De nem fizette ki az öltönyt szabójának, s egy cukrásznak és egy virágboltosnak évek óta több százezer forinttal tartozik, mert lánya esküvője után nem rendezte a számlát.

Volt, hogy egy kávézóba - a vendégek elriasztására - hajléktalanokat küldött be, csakhogy pénzt csikarhasson ki a tulajtól. Az alvilágban sem igen kedvelték az erőszakos természetű férfit, mert - ahogy mesélik -, a mások által elkövetett bűncselekményekből is részesedést követelt.

Megpróbáltuk megszólaltatni az érintett pápai férfiak rokonait, de azok elzárkóztak a nyilvánosság elől.

Holdosiné Bánhegyi Ildikó, a pápai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke kijelentette, nekik semmi közük az ügyhöz, a hatóságnak kell eldöntenie, hogy bűnösök vagy ártatlanok a gyanúsítottak.

- A történet hátterét én is csak a médiából ismerem. Mi senkit nem ítélünk el, s nem mentünk fel, ez nem a mi dolgunk.

Jogászok úgy vélekednek, amennyiben a három pápai bűnössége beigazolódik, jobb, ha Kanadában töltik le büntetésüket, mert ez idő alatt az itthoni cselekményeik elévülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!