Kié lehet a szigligeti halászháló?

Szigliget - Olyan halászhálóba akadtak a pecások a szigligeti öbölben, amelyet véleményük szerint inkább süllőre, mint sem busára vetettek ki.

Tremmer Tamás

Nem örültek a szigligeti pecások, amikor szeptember 23-án estefele a strand előtt a halászok kifeszítették hálójukat. Ráadásul a háló vége majd Balatonedericsig ért, ami szűken számolva is két kilométer. 

Azt ugyancsak sérelmezték, hogy a háló - szerintük - nem volt megfelelően kivilágítva. Mindezt jelentették a vízirendőrségnek, ahonnan azt a választ kapták, hogy a halászok jogszerűen dolgoznak a tavon. 

A háló kifeszítése volt a kisebbik baj, a háló szemméretével annál nagyobb problémájuk akadt, mondta el a helyi horgászok képviseletében Puskás István, aki egyben a Bakony-Balaton Horgász Szövetség választmányának is a tagja. 

A süllőzők elektromos motorja a vízről kifele jövet beleakadt a hálóba. Amikor kiszabadították a szerkezetet, azt látták, hogy a háló maximum 5-6 centis szembőségű, a szélessége pedig 1,5 méternyi. Ez nem is busaháló, hanem a klasszikus süllő háló, állapították meg. Hogy lehet ez, amikor állítólag ilyennel már nem is dolgoznak a halászok?!

Lapunk az esettel kapcsolatban megkereste a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-t. Varga László vezérigazgató értetlenségének adott hangot: Azt szeretnék a horgászok, hogy megszabadítsuk a tavat a busától, de mondja meg valaki, ezt halászat nélkül hogyan lehet elvégezni?! 

Kijelentette azt is, ők csak kizárólag 135 milliméteres szembőségű állított hálót használnak, amin a süllő nem akad fenn. A leghosszabb hálójuk pedig maximum 1200-1300 méter. 

Ha tényleg 5-6 centis szemméretű hálót találtak a horgászok, az nem az övék volt. Arra kérte a pecásokat, ha ilyenbe akadnak, azt nyugodtan szedjék fel, az csak rapsicháló lehet. A halászok egyébként az idén eddig már 1400 méternyi rapsichálót koboztak el a szigligeti öböl környékén. 

A szembesítéshez szükség lenne valamilyen bizonyító erejű dokumentumra. Puskás István tisztában van ezzel. Horgásztársai csináltak is fényképeket, de csak mobiltelefonnal. 

Mivel a háló víztiszta színű volt, a levegő párás, a telefon pedig nem tudja azt a minőséget, amit egy fényképezőgép, ezért a készült fotók használhatatlanok. 

Így továbbra is marad a kétség: kié lehet és milyen is a szigligeti halászháló?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!