Kilószám adták-vették a drogot

Veszprém - Kereskedéssel, jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel való visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt tizennégy vádlott állt hétfőn a megyei bíróság elé. A per várhatóan hónapokig eltart.

Mátételki András

Dr. Szalai Levente ismertette a főügyészség vádiratát, amelyből kiderült, hogy 2006 őszétől 2008 tavaszáig a vádlottak közül kilencen nem álltak munkaviszonyban, hanem a kábítószer-kereskedésből éltek, saját hálózatot hoztak létre. Az első rendű vádlottat, a 31 éves várpalotai Á. Zoltánt azzal is vádolták, hogy 3000 extasyt és 200 gramm speed port adott el három vádlott társának, akik saját vevőiknek értékesítették az anyagot. 2007 végén, illetve 2008 év elején Á. Zoltán 10 gramm marihuánát szállított a harmadrendű H-Sz. Richárnak, ekkor nála volt egy kiló marihuána, amelynek fekete piaci értéke 1,6 millió forint volt. Az első rendű vádlott összességében 500 gramm marihuánát is eladott ismerősének.

Amikor Á. Zoltánt tavaly előtt június elsején elfogták, 18 extasy tabletta és két gramm speed volt a ruhájában, a kocsija csomagtartójában, a mélynyomó láda mögé rejtve, pedig 397 darab extasy, valamint 50 gramm speed por. A nyomozók a férfi albérletében olyan átalakított szekrényre bukkantak, amely arra utalt, hogy Á. marihuána termesztéssel is foglalkozik.

A bíróság előtt Á. Zoltán nem érezte magát bűnösnek, mondván ő szívességből adott drogot ismerőseinek, azért nem kért pénzt. Mivel ő maga is függő volt, rendszeresen fogyasztott kábítószert. Arra a kérdésre, hogyan kerültek a kocsijába a "tabletták", azt felelte, hogy utasai közül valaki - tudta nélkül - oda rejtette. Elismerte, hogy a székesfehérvári albérletében a szekrényben valóban "füvet" akart termeszteni, de csak saját magának. A nála talált mikromérlegről azt mondta, ő nem használta, ezzel szemben a szakértő anyagmaradványokat talált rajta.

Ellene vallott a harmadrendű vádlott, a korábban Várpalotán lakó 29 éves H-Sz. Richárd, aki 2007 végétől kezdett kábítószerezni, majd forgalmazni a tiltott anyagot. Bevallotta, hogy öt személyt látott el rendszeresen droggal. Ha telefonon beszélt ügyfeleivel virágnyelven nevezték meg a drogot, melyeket esetenként nem pénzért vettek, hanem elcseréltek. Á. Zoltánról azt mondta, volt rá példa, hogy őt a WV Bora típusú kocsija csomagtartójából szolgálta ki kábítószerrel. A drogért többnyire utólag kellett fizetnie. Egyik vádlott-társától hallotta, hogy Á. Zoltán lakásán porciózták ki a drogot.

A 34 éves várpalotai Sz. Miklós a vád szerint 2007 derekától év végégig ismeretlen mennyiségű marihuánából legalább két kilót, valamint 500 extasyt adott el H-SZ. Richárdnak, akivel korábban jó barátok voltak. A másodrendű vádlott a tárgyaláson elmondta, hogy útszéli vadkendert kevertek az igazi marihuánába a nagyobb haszon érdekében. Ő is fogyasztónak vallotta magát, s nem kereskedőnek.

A per kedden újabb vádlottak meghallgatásával folytatódik. A dr. Szakács Katalin vezette büntető tanács várhatóan több hónapig tárgyalja az ügyet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!