Kis pénz, nagy foci - A veszprémi növendékeket már az európai elitligákból figyelik

Veszprém - Nemrég újabb beruházással bővült a veszprémi labdarúgó utánpótlás egyesület otthona, a Jutasi úti létesítményben villanyvilágítást kapott a műfüves kispálya. A klub a jövőben további fejlesztéseket szeretne, amelyet legtehetségesebb játékosai eladásából fedezne.

Horváth Gábor

- Bizonyítani akartuk, hogy mi nemcsak kérünk, hanem adunk is a terület tulajdonosának, a városnak. A műfüves kispálya villanyvilágítással történő ellátása több millió forintos beruházást jelentett az egyesületnek, a fejlesztéssel megnő a kihasználtsági időszak, és ezzel a nagypályát is tudjuk tehermentesíteni - vázolta a beruházás fontosságát és célját Rugovics Vendel.

A Veszprém FC USE szakmai irányítója elmondta: a klubvezetőség elhatározta, hogy a játékoseladásokból befolyt összeget külön kezelik, és létesítményfejlesztésre fordítják. 

- Azt mindenképpen szeretnénk kiemelni, hogy ez az egyesület nem azért működik, hogy eladja a játékosokat, de a legnagyobb tehetségeinknek természetesen megadjuk a lehetőséget, hogy magasabb szinten, esetleg külföldön bizonyíthassanak - hangsúlyozta.

A villanyvilágítás kiépítését Iszlai Bence eladásából származó összegből fedezte a klub, a ballábas középpályás 2008-ban bronzérmet szerzett a magyar válogatottal az U-19-es Európa-bajnokságon, majd a Szombathelyi Haladás alkalmazásába került. A fiatal játékos nemrég bemutatkozott az NB I-ben és továbbra is a korosztályos nemzeti csapat tagja. 

A 15 esztendős Szolga Máté a közelmúltban a holland első osztályú Twentéhez igazolt, a szintén nagy tehetségnek tartott Novothny Soma pedig nemrég tért vissza egy angliai próbajátékról. A tizenötödik életévét idén betöltő csatárt a Premierleague-ben szereplő - a magyar válogatott kapusát, Fülöp Márton is foglalkoztató - Sunderland AFC tesztelte: a szigetországi klubnál nagyon meg voltak elégedve a felkészülési mérkőzésen gólokat és gólpasszt jegyző játékos teljesítményével. A 18 esztendősök között tréningező, remek fizikummal rendelkező támadót nyáron visszavárja az észak-angol együttes.

Ami a többi játékost illeti, a veszprémi utánpótlás egyesület összesen kilenc válogatottat ad a korosztályos csapatokba és az NB III-as felnőtt együttest - amelyet kizárólag helyi futballisták alkotnak - is jól ellátja tehetségekkel. A másodosztályú szereplésre eséllyel pályázó gárdának az utóbbi időben már több VFC-USE-ban nevelkedett fiatal is alapemberévé vált.

- Bízunk benne, hogy majd valaki innen indulva szép karriert fut be egy nívós nyugat-európai bajnokságban. Szolga Máté példája azt mutatja, hogy ebben a korban a fiatalok semmiben sincsenek lemaradva külföldi társaiktól, az őt figyelő együttes minden követ megmozgatott, hogy megszerezze. A nálunk folyó szakmai munka túlhaladja a magyar lehetőségeket, de a következő lépcsőben már nem tudtuk volna biztosítani azt a hátteret, amely ott a rendelkezésére áll - vallja Rugovics Vendel, aki hozzátette: óriási eredménynek tartja azt is, hogy több értékes játékos továbbra is a veszprémi futballt erősíti. Ilyen például a 20 esztendős Tatai József, aki már három éve a felnőtt csapat húzóembere.

Visszatérve a fejlesztésekre, pótolni való hiányosságok természetesen még bőven akadnak a VFC USE otthonában. Kelemen Miklós edzőtől, elnökségi tagtól megtudtuk: a füves edzőpályát nemrég kiegészítő felszerelésekkel látták el, de még jónéhány infrastrukturális beruházásra (például több pálya, lelátó) lenne szükség, amelyek nagy részét csak pályázati úton látják megvalósíthatónak. A terveket az Irmes Zsolt által vezetett elnökséggel közösen folyamatosan egyeztetik az üzemeltető önkormányzattal. 

Mi jár a nevelőklubnak? 

Egy tehetséges fiatal futballista eladása nagy lehetőségeket rejt magában az általában anyagi gondokkal küszködő nevelőegyesületek számára, ugyanakkor az összegek behajtása általában komoly feladatot jelent. 

- Tudni kell, hogy az európai jog nem ismeri az amatőr szerződés fogalmát (16 éves kor alatt csak ilyen köthető - a szerk.), ha egy profi együttes el akar vinni valakit, akkor azt jó eséllyel meg is szerzi. A nevelőklubnak csak képzési kártalanítás jár, és ezt is sokszor úgy kell jogi úton érvényesíteni - foglalta össze a helyzetet Rugovics Vendel, aki hozzáfűzte: a hazai egyesületek, akadémiák sokszor gátlástalan elszívóereje is egyre növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!