Kisteve született Veszprémben - Anyja elhagyta, gondozója neveli

Veszprém - Litéri otthonában neveli az anyja által elhagyott tevecsikót, Fannit Marokházi Csabáné, Kati, az állatkert gyakorlott állatgondozója.

Varga Ibolya

Február 23-án  újabb taggal bővült a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark. Az újszülött kétpúpú teve a felnőtt állatok között a  legifjabbnak,  Fruzsinának az első csikója. A tevecsikó  tizenkét-tizenhárom  hónapos  vemhességet követően jött a világra. Az első ellés gyakran  nem könnyű a tevék számára, és a fáradt nőstény emiatt nem gondozza a csikóját. Ez  történt  most is.  Fanni gondozását Marokházi Csabáné, Kati végzi az otthonában, majd ha kellően megerősödik a kicsi, fokozatosan visszaszoktatja a tevecsapatba.


 
A közép-ázsiai, nagyrészt háziasított kétpúpú tevét más néven baktriánként ismerjük.  Míg a vadon élő faj jelenleg a kihalás szélén áll - napjainkban csupán négy populációja ismert (három Kelet-Kínában, egy pedig a kínai-mongol határvidéken) -, addig a háziasított változata szélesebb körben elterjedt. Rendkívül jól alkalmazkodik az időjáráshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!