Kiváló vízminőség és az amúri kagyló térhódítása a Balatonon

Tihany - Sem a kánikula, sem a vihar nem befolyásolta észrevehetően a Balaton vízminőségét, az mindenütt kiváló - számolt be Bíró Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője a legfrissebb vizsgálatok eredményéről.

MTI

A hétfőn elvégzett vizsgálatok szerint az algaszaporodást szabályozó növényi tápanyagok koncentrációja alacsony az egész tóban.     

A nitrogénvegyületek és az ortofoszfát foszfor koncentrációja is a kimutatási határ közelében van, aminek megfelelően kevés az algák mennyisége. 

Az a-klorofill koncentráció a megengedhető 75 mikrogrammal szemben 6-16 mikrogramm/liter között változik. 

A lebegő mikroszkopikus algák összetétele is tiszta vizet jelez. A nitrogénhiány következtében a Keszthelyi- és a Szigligeti-medencében megjelentek a fonalas, a légköri nitrogént megkötni képes kékmoszatok, a tó többi részét kovamoszatok és páncélos ostoros algák uralják.

A szakember beszámolója szerint kevéssé ismert, hogy a Keszthelyi-medencéből 2006-ban előkerült egy, a hazánkba mintegy harminc évvel ezelőtt behurcolt kagylófaj, az amuri kagyló (Anodonta woodiana), amelynek példányai a tó egyre több pontján fordulnak elő. Ma még a Keszthelyi-medence egyes területein a kagylónépesség felét ez a faj adja. 
    
Az őshonos kagylófajoknál ellenállóbb és szélesebb ökológiai tűrőképességű amuri kagyló Magyarország és Európa más tájai után hódította meg a Balatont is. 

Ez a faj számít jelenleg a legnagyobb puhatestű állatnak hazánkban (a Tisza vízrendszeréből két kilogrammos példányai is előkerültek). 

Az inváziója nem jelent közvetlen veszélyt a Balaton élővilágára nézve, de állományának felmérése és ökológiai hatásainak megismerése a közeljövő fontos kutatási feladata - hangsúlyozta Bíró Péter.


   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!