Közösségi ház postamúzeummal

Balatonfüred-Arács - Az összefogás és az együttműködés igazi példájának tekinthető az a munka, aminek eredményeként korszerű kulturális központja és egyben új postája lett az arácsi városrésznek, hangsúlyozta dr. Bóka István vasárnap délután az intézmények avatásakor.

Győrffy Árpád

Mint a polgármester elmondta, az egymillió euróért, jelenlegi árfolyamon mintegy 275 millió forintért megvalósult fejlesztéssel elsősorban közösségi teret akartak kialakítani az arácsiaknak, hogy legyen helyük a kulturális programokhoz, összejöveteleikhez, civil szervezeteiknek, könyvtárukhoz és egyúttal egyes városi és regionális szervezetek elhelyezéséhez is. A költségek 15 százalékát az önkormányzat biztosította, a többit a norvég alaptól nyerték pályázaton.

 



A fejlesztés részeként az Arácsi Népházhoz kapcsolódó épületben, a múlt század első felében már postaként működő ház egyik szobájában, egy működő postát, mellette pedig egy postamúzeumot alakítottak ki. A postatörténeti kiállítás helyi vonatkozású anyagát Simon Károly korábbi polgármester, az egykori arácsi postamester fia ajánlotta fel. Magát a házat is nagyapja építette 1903-ban.

A postaépület hátsó részében trófeagyűjtemény, a tetőterében kőzetkiállítás kapott helyet. Mindkét anyagot a 88. évében járó Schneider Ferenc arácsi lakos, Balatonfüred díszpolgára adományozta a városnak. A kőzeteket gyermekkori lakóhelyének környékén, Észak-Erdélyben, a Radnai-havasokban gyűjtötte, vásárolta mintegy harminc utazása során. 

 



Az avató ünnepen felszólaló Vegar Andreassen, Norvégia budapesti nagykövetségének első titkára örömmel nyugtázta, hogy jó helyre került országuk támogatása.
Az ünnepség részeként kiállítást rendeztek a Népházban az Arácshoz kötő alkotók, Hanny Szabó Anikó, Tóth Attila, Bóna Szera és Fejes Sándor műveiből. A tárlatot Hári Lenke alpolgármester nyitotta meg. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!