Legjobb eredmény - Remek kezdés után nagyot küzdött a hajóban

Balatonfüred - A 15 évesnél fiatalabb vitorlázók optimist Európa-bajnokságán Vadnai Benjámin minden idők legjobb magyar eredményét érte el: ezüstérmet szerzett.

B. Virág Rita

A szlovéniai Piranban rendezték meg a 15 évesnél fiatalabb vitorlázók optimist hajóosztályának Európa-bajnokságát. 

A hatnapos rendezvényen negyven ország 250 sportolója képviseltette magát. A Balatonfüred Yacht Clubból (BYC) hárman mutathatták meg tudásukat. Közülük Vadnai Benjámin szerepelt kimagaslóan, hiszen a dobogó második fokára állhatott fel.

- Benjámin nagyon jól kezdte a versenyt, hiszen az első négy nap után a második helyen állt - emlékezett vissza a fiatalember edzője, Perényi Miklós, aki a magyar válogatottat csapatvezetőként kísérte el az Eb-re.  

Aztán az ötödik napon kisebb hullámvölgy következett, visszacsúszott a harmadik helyre. Az utolsó futamokon aztán óriásit küzdve visszatornázta magát a második pozícióba. 

Ráadásul ekkor már négyes-ötös erősségű szél fújt, így már nemcsak az ellenfelekre, hanem a felcsapó hullámokra is oda kellett figyelnie a gyerekeknek.

Igen szoros volt az élmezőny, az első hat helyezett közül bárki odaérhetett volna a dobogóra. Benjámin azonban nem hagyta magát, nagyon megharcolt az ezüstéremért, amely ebben a hajóosztályban minden idők legjobb magyar eredménye. A viadalt végül a német Hibler Maximillian nyerte.

 A 14 éves balatonalmádi fiú, aki a helyi György Dénes Általános Iskola hetedik osztályos tanulója, tavaly igazolt a BYC-hoz, s november óta dolgozik együtt Perényi Miklóssal. Öt éve, vagyis kilenc esztendős kora óta vitorlázik, a pirani volt a negyedik Európa-bajnoksága.

A magyar gyerekek közül Benjámin elsőként kvalifikálta magát a kontinensviadalra. Már az év elején is szép eredményeket ért el, például a nápolyi nemzetközi erőpróbán aranyérmet szerzett, de igen ügyesen hajózott a horvát és holland bajnokságokon is. 

Aztán az Európa-bajnokságra kvalifikáló megméretések közül a csopakit megnyerte, majd negyedik lett Piranban, nyolcadik Portorozban. Ezek után a célunk mindenképpen az első tíz hely valamelyikének megszerzése volt, s nem is kellett csalódnunk - összegzett a kitűnő tréner.
 
Az Európa-bajnokságon Perényi Miklós mellett edzőként dolgozott a fiatalokkal a révfülöpi Török Péter is. 
 
*
 
A vébét Brazíliában rendezik meg
 
Az optimist egyszemélyes vitorlás kishajó, amely 8-15 éves gyermekek vitorlázására alkalmas. Természetesen nemzetközileg elfogadott hajóosztály, ezért a kategóriában évente rendeznek világ- és kontinensvetélkedőt. 

Általában 2,3 méter hosszú, 1,15 méter széles, 0,33 méter mély, és 0,7 méter merülésre képes. A pirani Európa-bajnokság után az idén Brazíliában tartják meg a világbajnokságot, ahol anyagi lehetőség híján nem tud részt venni Vadnai Benjámin. 

(Fotó: BYC)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!